Израелска министерска комисия днес гласува да се отмени предоставянето на лична охрана на съпругата и на пълнолетните синове на бившия премиер Бенямин Нетаняху, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Решението беше взето 6 месеца, след като дългогодишният лидер се оттегли от поста си. То влиза в сила от понеделник, въпреки доводите на Нетаняху, че редовно получава заплахи за живота на членове от семейството му.

Нетаняху загуби премиерския пост през юни, след като различни политически партии се обединиха срещу него, за да формират правителство без участието на партията му Ликуд, която дълго време беше начело на властта. Някогашният лидер, който беше министър-председател в продължение на 12 последователни години, сега оглавява опозицията и продължава да се ползва с охрана, назначена от държавата.

Според стандартните процедури в продължение на 6 месеца след оттеглянето на премиер от този пост, членовете на семейството му имат право на охрана и на автомобил с шофьор. Но през януари, по настояване на Нетаняху, този срок беше удължен на една година с решение на министерска комисия. Днес същата комисия прие предложение от службата за сигурност Шин Бет срокът отново да бъде съкратен на 6 месеца. В решението се казва, че няма никакви непосредствени заплахи за съпругата и за децата на Нетаняху. Така от утре синовете му, както и съпругата му Сара, ще останат без охрана.

"Когато Шин Бет, израелската полиция и Мосад кажат, че няма заплаха за семейството на Нетаняху, решението е лесно", написа след гласуването в "Туитър" министърът по въпросите на вътрешната сигурност Омер Барлев. "Разчитам на Шин Бет и на полицията, че ако има такава заплаха, тя ще бъде разкрита и неутрализирана", заяви още Барлев.

Във видео, публикувано в петък във "Фейсбук", Нетаняху разкритикува очакваното решение като политическо и каза, че редовно са се отправяли заплахи към живота на семейството му.