Британското правителство обяви днес допълнителни мерки за борба срещу разпространението на варианта Омикрон на коронавируса, включително разширяване кампанията за ваксиниране с бустерни дози и за над 30-годишните, считано от утре, предаде Франс пес, цитирана от БТА.

От вторник напълно ваксинирани хора, дали положителна проба за коронавирус, ще трябва да си правят ежедневно антигенен тест в продължение на седмица, докато онези, които не са ваксинирани, трябва да се изолират за 10 дни, обяви министерството на здравеопазването.

Вариантът Омикрон бързо навлиза в Обединеното кралство и се очаква до средата на месеца да стане доминантен, заяви здравният министър Саджид Джавид. Той поясни, че новите мерки целят ограничаване на въздействието на разпространението на заразата върху всекидневния живот на хората, като същевременно спомагат за намаляване на разпространението на Омикрон. Джавид призова населението да се ваксинира и да си постави бустерна доза възможно най-скоро.

Правителството смята да предложи трета доза ваксина на всички над 18-годишна възраст в Англия до края на януари, а от утре хората над 30-годишна възраст вече ще могат да си записват час за поставяне на подсилваща доза.

Тези съобщения се прибавят към новите мерки, представени от премиера Борис Джонсън, сред които са връщане към работа от вкъщи и въвеждане на зелен сертификат за посещение на някои места.

Сега новите мерки ще трябва да бъдат гласувани от депутатите във вторник. Те трябва да бъдат одобрени с подкрепата на опозиционната Лейбъристка партия, въпреки недоверието на част от консервативните депутати на Джонсън.

Новите ограничения се въвеждат малко повече от година след началото на ваксинационната кампания в Обединеното кралство, една от държавите, които са най-тежко засегнати от пандемията - с 146 000 починали и около 50 000 нови случая, регистрирани всекидневно.

Малко повече от две седмици след установяване на Омикрон в Обединеното кралство, министърът на образованието Надим Захауи обяви днес по телевизия "Скай нюз", че първите хора, заразени с този вариант на коронавируса, са настанени в болница.

В Лондон Омикрон се установява в една трета от случаите на COVID-19.