Цели 13 народни избраници ще гласуват днес за себе си - за вицепремиери и министри. Както е известно, в спешен порядък бе разпоредено извънредно заседание на парламента за понеделник с цел избор на правителство.  

Ще има три гласувания - избиране на министър-председател на Република България, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на Министерски съвет.

Така шестима депутати от "Продължаваме промяната" ще натиснат зеленото копче на депутатската банка, начело с Кирил Петков, който ще е премиер.

Следват Асен Василев и Калина Константинова - и двамата вицепремиери. Василев ще е заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите, а Константинова само вице - с ресор ефективно управление.

Глас за себе си от квотата на ПП ще дадат и Даниел Лорер, Николай Събев, Атанас Атанасов, които ще оглавят съответно министерствата на растежът и иновациите, транспорта и културата.

Всички представители в изпълнителната власт от квотата на БСП сега са депутати, начело с лидерката на партията (макар в оставка) - Корнелия Нинова. В бъдещия кабинет Нинова ще е заместник министър-председател и министър на икономиката и индустрията, макар това министерство да е все така митично.

Дългогодишните депутати на левицата Иван Иванов, Христо Проданов, Георги Гьоков също ще гласуват за себе си. Иванов - за министър на земеделието, Проданов - на туризма, а Гьоков на ключовото за социалистическата партия Министерство на труда и социалната политика.

"Има такъв народ" ще се раздели само с депутата си Радостин Василев. Спортният адвокат става спортен министър.

За себе си като вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите ще гласува и Борислав Сандов, "Демократична България". ДБ има още един депутат в списъка с министрите - Божидар Божанов, който ще оглави електронното управление.