Европейският парламент ще обсъди тази вечер навършването на 30 години от разпада на СССР. Това предвижда дневният ред на последната за годината сесия на евродепутатите в Страсбург, предаде БТА.

В сряда Дария, дъщерята на руския опозиционер Алексей Навални, ще получи от името на баща си наградата на ЕП за свобода на мисълта "Сахаров". Навални изтърпява присъда в руски затвор.

Утре евродепутатите ще разискват положението по руско-украинската граница и в окупираните от Русия украински земи. В сряда те ще обсъдят мерките, предприети от ЕС по границата с Беларус, където режимът в Минск изпрати хиляди мигранти в опит за натиск над европейските власти.

Тази вечер евродепутатите ще се запознаят с доклад за връзките на организираната престъпност със злоупотребите с бюджета на ЕС. В документа се посочва, че финансовите и икономическите престъпления са свързани с корупция, измама, принуда, насилие, тайни споразумения, възпрепятстване и сплашване с цел несправедливо облагодетелстване. Средства, получени от незаконни източници, се укриват чрез изпиране на пари и може да се използват за други незаконни цели, включително финансиране на тероризма, се допълва в текста.

Мафиотските организации са особено активни в опитите си да се домогнат до европейския бюджет в различни държави от ЕС, организираната престъпност показа висока степен на проникване в социалната, политическата, икономическата, финансовата, предприемаческата и административната структура на държавите от ЕС, пише в доклада. Предлага се създаване на единна европейска база данни за преките и крайните получатели на бюджет от ЕС. Според вносителите на предложението това би помогнало за откриване на извършителите на измами, на престъпните мрежи и на олигархичните структури.

В сряда ЕП ще обсъди въпроса с плановете за икономическо възстановяване. Очаква се евродепутатите да отбележат, че няма напредък в преговорите с Полша и Унгария по опасенията за върховенството на закона, обществените поръчки и корупцията.

ЕП отчита, че досега са одобрени 22 от представените 26 национални плана за възстановяване. Нидерландия единствена не е представила още план, а Европейската комисия не е одобрила плановете на Унгария, Полша, Швеция и България. Като предварително финансиране по плановете за възстановяване досега 17 държави от ЕС са получили 52,3 млрд. евро.