Президентът Румен Радев, а не бъдещият министър-председател Кирил Петков, ще представлява България на две събития в Брюксел през тази седмица, научи Клуб Z от постоянното представителство на страната ни в Европейския съюз.

В сряда е насрочена среща на върха на Източното партньорство - рамка за сътрудничество между ЕС и бивши съветски републики като Украйна, Молдова, Грузия. В четвъртък започва последната за тази година редовна среща на върха на ЕС.

Участието в Европейски съвет (среща на върха на ЕС) предполага държавата членка да бъде представена от държавен или правителствен ръководител с необходимите за целта конституционни правомощия. 

Президенти са представяли на тези срещи България, когато тя е имала служебни правителства, назначавани според основния закон от държавния глава. При редовно правителство в Европейския съвет страната ни се представлява обикновено от министър-председателя.

Информацията на Постоянното представителство до момента е, че в сряда и в четвъртък в споменатите форуми ще участва Радев, въпреки че е най-вероятно още в сряда България да има редовно избрано правителство и негов ръководител.

Това не означава, че непременно има правна пречка вместо него президентът да бъде на срещата на върха на Източното партньорство и на Европейския съвет.

Дневният ред на 27-те държавни и правителствени ръководители в четвъртък включва развитието на пандемията, управлението на кризи и устойчивостта, енергийните цени, сигурността и отбраната, миграцията, положението в Беларус.