Още преди две седмици германският регулаторен орган спря пускането в действие на новопостроения газопровод „Северен поток“ 2, тъй като не са изпълнени всички законови разпоредби. Германската външна министърка Аналена Бербок, която е сред твърдите противници на газопровода, заяви днес, че газопроводът няма да тръгне, докато не изпълни всички условия и това не подлежи на коментар. „В коалицинното ни споразумение сме се разбрали всички енергийни проекти на Германия да спазват европейското законодателство. „Северен поток“ 2 не изпълнява тези закони, така че не може да тръгне в този си вид“, посочи Бербок. Тя припомни и че има някои въпроси относно сигурнотта му, на които още не е даден отговор.

Бербок заяви също така, че предишното правителство на Германия се е договорило със САЩ да спре подаването на газ, ако Русия използва газопровода като политическо оръжие. „При сегашната ескалация на украинско-руската граница няма как газопроводът да тръгне“, каза още тя. 

Темата за „Северен поток“ 2 обсъдиха и полският премиер Матеуш Моравецки и канцлерът Олаф Шолц. Шолц пристигна късно снощи на първата си визита във Варшава.

Моравецки предупреди, че газопроводът ще даде възможност на Русия да оказва натиск върху целия ЕС, „за да затегне примката около Украйна“. Шолц отговори уклончиво, че Германия и в бъдеще ще е отговорна за транзита на газ през Украйна, както ще подпомогне страната да изгради мощности за възобновяаема енергия.

Полша повтори искането си Германия да плати репарации за унищожаването на културни блага по време на Втората световна война. Шолц обаче отхвърли искането категорично, като обяви, че Германия вече е изпълнила всички искания и този процес е приключен дори юридически. „Но ние съзнаваме нашата отговорност и затова отново ще платим най-голямата вноска в ЕС“, коментира той.