Утвърдената стратегия за външнополитическата дейност на Украйна изключва извънблоковия статут на страната и определя като едно от ключовите направления стремежа към НАТО и ЕС, заяви днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от БТА.

Той каза това, представяйки приоритетите на външната политика на страната.

"Стратегията оставя в миналото многовекторността, неприсъединяването на Украйна към организации", подчерта Кулеба.

Украинският външен министър посочи, че една от шестте точки от стратегията е "продължаването на курса (на страната) към пълноправно членство в ЕС и НАТО". Сред основните вектори на външната политика той посочи също "противодействието на руската агресия и привличането на Русия към правна отговорност за престъпленията срещу Украйна". Кулеба нарече тази посока "най-трудната" и такава, по която украинските граждани очакват най-голям напредък.

Според него ключовите области на външната политика на Украйна включват също така гарантиране на държавния суверенитет и възстановяване на териториалната цялост, насърчаване на украинския износ и чуждестранните инвестиции, защита на правата и интересите на украинците в чужбина и утвърждаване на положителния образ на страната по света.

На 30 юли Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна прие стратегия за външната политика на страната. Кулеба определи това за "историческо събитие". Според него страната за първи път е получила ясна, разбираема и съдържателна стратегия за външнополитическа дейност.
Украинският президент Володимир Зеленски одобри стратегията на 26 август.

Киев отказва да признае Крим за част от Русия след анексирането на полуострова през 2014 г. 

Украйна също така обвинява Русия, че участва пряко в конфликта в Донбас. Москва винаги е отричала тези обвинения и твърди, че не е страна по вътрешния украински конфликт в Донбас.