ГЕРБ няма да оттегли спорните текстове за пенсионните фондове, които днес трябва да бъдат гласувани в бюджета на държавното обществено осигуряване. Дали ще бъдат приети, ще трябва да реши залата.

Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, след среща между членове на кабинета и представители на Реформаторския блок в парламента (виж по-долу).

Според Горанов поправките трябва да бъдат приети от парламента, а в периода от 1 януари до 31 март 2015 г. може да се помисли как да се даде право на хората да си променят мнението дали да прехвърлят в НОИ вноските си за допълнително пенсионно осигуряване. Т.е. как решението им да не е еднократно и окончателно.

ГЕРБ няма да оттегля предложението за спорните поправки за пенсионните осигуровки, потвърди и Менда Стоянова, шефка на бюджетна комисия в парламента.

Ако финалното решение на ГЕРБ е да вкарат текстовете за гласуване на второ четене днес, те на практика застават срещу партньорите си в управляващата коалиция - и Реформаторския блок, и АБВ са за отлагане на решенията по темата.

"Не сме чули смислени аргументи против тази възможност да се даде право на избор на осигуряващите се. Единственият аргумент, който обсъждаме в момента е трябва ли наистина тази възможност да бъде еднократна или да се даде възможност за още един избор.  По него трябва да се помисли, има време. В противен случай не виждаме причина за оттегляне на нашето предложение - залата ще реши", каза още Стоянова.

Малко по-рано през деня вицепремиерката Румяна Бъчварова попари надеждите, че поправките ще бъдат отложени за март догодина, както съобщи сутринта на председателски съвет зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Нищо не е решено за пенсионното осигуряване! Преговорите продължават и е възможен компромис", каза Бъчварова.

Заедно с вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин, както и с финансист №1 Владислав Горанов тя участва в среща с представители на Реформаторския блок, с които обсъждат евентуалното оттегляне на спорните текстове за пенсионното осигуряване.

Бъчварова и Калфин пристигнаха в парламента, за да тушират напрежението около пенсионните поправки.

До разговорите се стигна, след като сутринта изказването на Цветанов вбеси финансовия министър Владислав Горанов, който веднага заплаши, че отива да говори с премиера Бойко Борисов. В момента министър-председателят все още е в Брюксел, но снощи даде заявка за отстъпление от пенсионните промени, които предизвикаха недоволството на партньорите в управлението, на работодателските организации и доведоха до първия протест срещу кабинета "Борисов-2" снощи.

Явно обаче реакцията на Горанов активизира голяма част от кабинета, защото в парламента спешно се появиха Бъчварова, Дончев и Калфин. Реформаторите също са ядосани, след като сутринта смятаха, че са се разбрали с коалиционния си партньор.

Дори депутатът от РБ Нестимир Ананиев написа в профила си във фейсбук:

"Предложенията за НОИ се отлагат за Март, мъдро решение, което ще даде време да се измисли най-подходящото решение" (оригиналният правопис е запазен - б.р.).

Любопитното е, че 45 минути по-късно той изтри съобщението. Пред репортери в парламента Ананиев каза, че не знае защо е пуснал този пост в социалната мрежа.

"Ако се спазват всички правила на парламентарния правилник решението за пенсионните фондове не би трябвало да се гласува днес", коментира малко по-късно вицепремиерът Ивайло Калфин.

Причината е, че не е минало по процедурния ред, през обсъждане с всички социални партньори и разглеждане в комисии. Според социалния министър все пак в идеята „има хляб“.