Броят на загиналите от COVID-19 в САЩ надхвърли 800 000, съобщи "Гардиън". 

Америка е №1 по смъртните случаи - населението й съставлява едва 4 процента от световното население, но отговаря за 15 на сто от починалите (според данни на worldmeters жертвите от COVID-19 са над 5,3 милиона).

Ситуацията в САЩ може да се влоши с навлизането на новия вариант Омикрон, за който Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че се разпространява с безпрецедентна скорост.

Шефът на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус каза пред репортери във вторник, че вариантът е регистриран в 77 страни, но вероятно присъства в много повече. Омикрон, открит за първи път в Южна Африка и докладван на СЗО на 24 ноември, има голям брой мутации, което тревожи учените. 

Броят на смъртните случаи от COVID-19 в САЩ е приблизително равен на населението на Атланта и Сейнт Луис, взети заедно. Това е еквивалентно на общия брой американци, които умират всяка година от сърдечни заболявания или инсулт.

Според прогнози на Университета на Вашингтон броят на жертвите в САЩ ще надхвърли 880 000 до 1 март 2022 г. Здравни експерти посочват, че трагедията при много от смъртните случаи е, че е можело да бъдат предотвратени - заради широкодостъпните и ефективни ваксини.

Около 200 милиона американци са напълно ваксинирани (малко над 60 процента от населението). Това е доста по-малко от необходимия праг, над който вирусът може да бъде държан под контрол.

"Смъртта на много от умиращите сега е предотвратима", каза д-р Крис Бейрър, епидемиолог от Джонс Хопкинс. "И това е така, защото не са имунизирани."

Когато ваксинационната кампания в САЩ започна, броят на смъртните случаи в страната възлизаше на около 300 000. Той достигна 600 000 в средата на юни и 700 000 на 1 октомври.

Бейрър припомни, че през март или април 2020 г., един от най-лошите сценарии предвиждаше над 240 000 смъртни случая в Америка.

"Видях това число и си помислих, че е невероятно – 240 000 смъртни случая в Америка?", каза той. "Сега са над три пъти повече от това число. И мисля, че е справедливо да кажем, че все още не сме излезли от гората".