Камарата на представителите на САЩ гласува снощи, за да препоръча на Министерството на правосъдието да повдигне криминални обвинения срещу Марк Медоус, шеф на кабинета на предишния американски президент Доналд Тръмп, важна стъпка в разследването на щурма срещу Капитолия на 6 януари.

Доминираната от демократите Камара гласува с 222 на 208 гласа за препоръката, като двама републикански представители - Лиз Чейни от Уайомунг и Адам Кинзингър от Илинойс - гласуваха заедно с демократите. Министерството на правосъдието на САЩ е едновременно и главна прокуратура.

Медоус е обвинен в незачитане на Конгреса, защото той отказа да свидетелства пред комисия, която разследва бунта. Адвокатът му каза пред Си Ен Ен, че Тръмп не го е освободил от задължението да пази в тайна чувствителната кореспонденция в Белия дом, която би могла да бъде защитена от т.нар. „изпълнителна привилегия“ (executive privilege). Комисията смята, че Тръмп не може да се възползва от нея, тъй като вече не е президент.

В понеделник Чейни, която е зам.-председателка на комисията, огласи есемеси от 6 януари тази година, които свидетелстват, че хора от вътрешния кръг на Тръмп са умолявали Медоус да го накара да направи обръщение към нацията и да спре щурма на неговите привърженици срещу Конгреса, докато той заседаваше да удостовери изборната победа на сегашния президент Джо Байдън. Призивите са се оказали напразни. Петима души загинаха в безредиците, запомнени  като историческо предизвикателство към американската демокрация.

Отделно вчера федерален съдия отхвърли искане на Тръмп неговата данъчна информация да бъде запазена в тайна от разследваща комисия в Камарата на представителите, която от две години се опитва да се добере до нея. Тръмп може да обжалва решението в 14-дневен срок.