Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарни производства срещу трима прокурори, свъзрани с факти около казуса „Осемте джуджета“.

Става дума за обвинителите Димитър Франтишек Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в спецпрокуратурата, съобщава "Лекс".

Предложението е на бившия вече служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев. 

Както Клуб Z писа, един от съсобствениците на "Изамет" Явор Златанов разказа пред "Антикорупционен фонд", че в болница бил принуден да прехвърля собственост, докато се е водел в ареста. Всичко това става, по време, по което той губи единия си бъбрек, а е арестант по разследване на Спецпрокуратурата.

Демерджиев обяви преди месец, че става дума за „доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори, допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки“.

Още бащата - Илия Златанов, от когото тръгва - по думите му - атаката, за да се раздели синът му със собствеността си, посочваше Димитър Петров лично, че е присъствал в ресторант "Осемте джуджета", откъдето по странен начин се ръководи Спецпрокуратурата. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петьо Петров - Пепи Еврото, със съдействието на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма „Делта гард“ присвоили имуществото и бизнеса им в групата „Изамет“.

Правосъдният министър обясни още, че за казуса първо сезирал главния прокурор Иван Гешев и инспектората, но не последвала реакция и заради това внесъл предложенията за образуване на дисциплинарки.

В края на ноември ПК на ВСС поиска от министъра на правосъдието в 7-дневен срок да представи всички доказателства във връзка с внесените от него предложения за образуване на дисциплинарки, а днес вече образува три дисциплинарни производства и избра съставите.

В тази срещу Димитър Петров „влизат“ Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Стефан Петров, Огнян Дамянов, Калина Чапкънова и Йордан Стоев пък ще разгледат казуса с Мария Николова, а Стефан Петров, Евгени Иванов и Светлана Бошнакова – на Нели Славова, пише още "Лекс".