„Този процес не се води от срокове, а от резултати“, заяви президентът Румен Радев по повод преговорите между София и Скопие.

Държавният глава направи този коментар пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в днешната среща на върха „ЕС-Източно партньорство“, както и в утрешното заседание на Европейския съвет.

„Не даваме срокове, очакваме резултати",  добави той.

Всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрапродуктивни, водят до забавяне на процеса и това трябва да се разбере от всички.

„От май досега на всички съвети, в които участвах, съм говорил с всички европейски лидери, с лидерите на европейските институции по темата Република Северна Македония (РСМ). Искам да им благодаря, защото за втори път тази година темата за разширяването, специално за РСМ, отпада от дневния ред. Да благодаря на усилията на българската дипломация, така че нашите партньори най-сетне разбраха къде е истинският проблем“, допълни той.

България ще продължи да отстоява не само историята и културата, но и спазването на правата на македонските българи. Те трябва да получат своите ясни конституционни гаранции.

„Това вече се разбира, това е най-важният критерий от Копенхагенските критерии - спазването на човешките права“, посочи президентът.

Той отбеляза в отговор на въпрос, че френският му колега Еманюел Макрон, чиято страна ще бъде председател на Съвета на ЕС до юли догодина, е запознат с българското становище.

„Не очаквам натиск, уточни по този повод Радев. - Какъвто натиск имаше, той вече е в историята. Имаме ясна уговорка с президента на Франция. С Франция имаме да решаваме други въпроси съвместно - в областта на енергетиката.“

Радев поясни, че отстояването на българското виждане е било най-трудно на срещата на върха „ЕС-Западни Балкани“ в Словения преди два месеца:

„На Съвета в Словения на 6 октомври беше най-тежко, тогава бях сам срещу всички. Първо имаше подготвителна атака от лидерите на европейските институции.“

Държавният глава обобощи:

„България отстоя своите позиции. Повечето европейските партньори разбират същността на проблема - той надхвърля далеч представите за исторически спор между две съседни държави. Това е проблем, който засяга дълбоко фундамента на самия ЕС. Това са ценностите и принципите, които изповядваме - човешките права, липсата на дискриминация.“

БТА