Мораториумът върху цената на тока, водата и парното ще важи от днес до края на март. Това реши парламентът, изменяйки вчерашното решение за мораториум, в което нямаше записан срок.

132-ма депутати подкрепиха решението, 4-ма бяха против, двама се въздържаха.

От "Продължаваме промяната" обясниха, че целта им е да се избегне увеличението на цените през зимата, да се осигури спокойствие на битовите потребители и време за всички засегнати страни да се подготвят.

От "Възраждане" предложиха мораториумът да важи до края на април, защото в планинските райони зимата продължава до тогава. Предложението не се прие.

"Мъглата малко започна да се размърдва, зад нея се вижда още една мъгла. Кой ще ги мисли тези мерки? Има ли отношение правителството към този въпрос?

Защо те не дойдоха да кажат каква е тяхната концепция? Не може с лека ръка да направим някакви мерки и изведнъж да се промени всичко.

Ако са неуспешни тези мерки, кой ще носи отговорност? Тръгнали сте след БСП. Те могат да ви докарат до някакъв фалит"

Това каза Тома Биков (ГЕРБ).

Георги Свиленски (БСП) го репликира, че именно управлението на ГЕРБ е докарало държавата до там, че бизнесът да не може да си плаща сметките. Биков отвърна, че служебните правителства през последните 7 месеца не са взели никакви мерки.

Особен интерес предизвика темата кои депутати имат бизнес интереси, свързани с ВЕИ сектора. От "Възраждане" заявиха, че те са поне 160. Стигна се и до призиви от трибуната депутатите, които нямат такива интереси, да станат прави.

Делян Добрев (ГЕРБ) предложи мораториумът да направи изключение за ВЕИ, защото те са с преференциални цени и с подобен мораториум ще бъдат свръхсубсидирани. Това предложение също не се прие.

"Кой не подкрепи този мораториум? Освен ДПС нямаше друга партия. До вчера беше ценова криза, от вчера е енергийна криза".

Това заяви Рамадан Аталай (ДПС). И допълни, че много търговци са се отказали да търгуват на борсата.

"Поне за 6 месеца разклатихме инвестиционния процес. Държавата я свалихте до бананова република.

Не знам как в "Харвард" четат думата "мораториум". Това означава, че си се предал.

Трябва да се вземе решение за тежката ситуация на крайните битови потребители, на бизнеса. Но без да създаваме криза", каза още Аталай.

Той предложи парламентът да намали ДДС с толкова процента, с колкото КЕВР повиши цената на тока. Аталай каза още, че чрез мораториумът ще бъдат платени 250 млн. лв. от фонда за енергийна ефективност "на американсктие централи, на Прокопиев".

"Думата мораториум е за банановите републики. България е европейска държава", каза Аталай.

Любомир Каримански ("Има такъв народ") го репликира, че мораториуми се налагат и в ЕС, например в банковия сектор.

"Когато чуя мораториум, аз се сещам за 1990 г. в България. Мислех, че вие ще ни водите към светли бъднини", каза Аталай.

Йордан Цонев допълни, че ДПС ще подкрепи всяко законосъобразно решение за цената на тока. Според него такива решения има. Той изтъкна, че ЕС е много чувствителен към намеса на законодателната власт в работата на независими регулатори.

Александър Ненков (ГЕРБ) заяви,че проблемът е в това, че новото управляващо мнозинство няма никаква идея как да се справи с енергийната криза. Той изтъкна, че е смешно да се говори как опозицията е наложила на управляващото мнозинство някакво решение, тъй като вчерашният мораториум бе гласуван по предложение на ГЕРБ. Ненков призова управляващите да осъзнаят че вече отговорността е тяхна и че протестите са свършили.