Общо 50 номинации от 18 медии бяха получени в рамките на месец, като едно от условията бе те да са публикувани в периода 06.10.2021 – 14.11.2021 г.

Можете да видите наградените и мотивацията на журито по-долу:

 

Награда за цялостен принос

„Нова телевизия“

„Нова“ грабва първото място за цялостен принос към лошата журналистика и вреда към обществото поради 3 основни причини. Макар да съществуват далеч по-очебийно вулгарни и продажни медии, влиянието на „Нова“ е значително по-пагубно поради това, че е една от най-популярните медии в България, която далеч по-фино и майсторски прикрива своите зависимости и послания. Освен това авторитетът ѝ все още е висок сред масовия зрител, който не е запознат в дълбочина със задкулисните финансови потоци и акробатики в прехвърлянето на собствеността над телевизията. Така се създава впечатлението, че тя представя обективно и безпристрастно политическата и обществената среда у нас, докато всъщност се случва точно обратното. 

Втората причина е, че по-голямата част от гостите и материалите ѝ са тенденциозни, целящи да представят в положителна светлина тезите, интересите и личностите от доскоро управляващата политическа класа и нейния олигархичен кръг – ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, ВОЛЯ, ДПС, Пеевски (представен многократно от нея като най-големия дарител в страната и дори честитяща рождения му ден) Домусчиеви, Гешев, Божков (преди да изпадне в немилост) и други. В същото време неглижира или напада опозицията, печално известни станаха уволненията на редица лица, работещи там, които не отговаряха на изискванията за пълно подчинение. Телевизията е добър ветропоказател на властта и е вероятно да изостави доскорошните си покровители, ако това вече не ѝ е изгодно. 

Третата причина е изключителната пошлост, с която от години наред „Нова“ залива българската аудитория – воайорство, скандалджийство и представяне на най-низки човешки страсти и отношения в предавания като „Биг Брадър“, „Съдби на кръстопът“ и „Съдебен спор“, обикновена простащина във „Забраненото шоу на Рачков“ и „Семейни войни“, клюкарски и пошли като „Женени от пръв поглед“, „На кафе“ и „Черешката на тортата“, манипулативни като „Пресечна точка“ и още много други настоящи или минали предавания. Добрите примери са редки, но е редно да се отбележи наличието им, което само подчертава ниското ниво на популярната медия, особено ако се има предвид цялата информационна инфраструктура, която „Нет инфо“ предлага със своите сайтове, действащи като интернет проводник на зловредното и пошло съдържание на „Нова телевизия“.

Подгласници

ПИК

Безспорно ПИК е най-отблъскващата „медия“ в страната, която дори е силно да се нарече така. Основната причина да не е на първо място за цялостен принос е, че по-голямата част от читателите са наясно с политическите ѝ обвързаности и прозират през откровените обиди, пошлости и лъжи. Буквално е невъзможно да бъде казана и една добра дума за онлайн отрочето на Недялко Недялков и Ива Николова.

В. „Уикенд“ 

Един от топ 3 на най-тиражираните български вестници вече години наред обгражда кръстословиците, судокуто, тв-програмата и жълтениите за естрадни звезди със зловредна пропаганда в полза на силните на деня.

Най-абсурдно заглавие

“Фердинанд оплождал Мария-Луиза като циганка“ – Доц. Йордан Василев и в. “168 часа“

В очаквано силна конкуренция в. „168 часа“ грабва първото място с този шедьовър на буумърските предразсъдъци, който блести с тоталната си нерелевантност към цялостния текст. Букварен пример за тоалетен кликбейт, запазена марка на толкова значимата ни вестникарска школа от 90-те. Някой трябва да каже на Принц Уилям, че опложда Кейт Мидълтън като циганка, а на циганите – че се плодят като кралски особи.

Подгласници

“Ваксината на Pfizer увеличава гърдите“  - в. „Труд“

Сред безбройните фалшиви новини за COVID ваксините, тази е може би една от най-абсурдните, а заглавието цели няколко евтини прочита. Ако имаше и капчица истина, опашките пред ваксинационните центрове щяха да са безкрайни като глупостта на авторите и редакторите.

“Пеевски имал офшорки без дейност. Е, и?“ – в. „Труд“

Анонимният коментар на в. „Труд“, самоотвержено бранещ едно от най-вредните лица в историята на българската журналистика и държава, е коронован с майсторски неглижиращо и по детски му невинно заглавие. Подобни нему биха били само „Ханибал Лектър яде месо. Е, и?“ и „Аугусто Пиночет лети с хеликоптери. Е, и?“

Най-вреден коментар

”Валерия Велева: Яйчена революция! Отровното трио свърши отровната работа. Превърна протеста в тълпа” – Валерия Велева и epicenter.bg

Изключително труден избор в компания от „образци“ на публицистичния слугинаж. И все пак, докато в конкретните примери от творчеството им майстори като Блъсков и Недялков поне насочват справедливия си гняв към персонифициран враг, коментарът на Мадам В. е пример за отровната злеприкрита герберщина в месеците на протести, когато апологетите на Бойко не обелваха дума за полицейско насилие, но не пропускаха да определят всяко хвърлено яйце и затворено кръстовище като поругаване на демокрацията и държавен преврат. Хора като Велева впрегнаха всичко останало от спорния им авторитет и дар слово, за да очернят заряда на необяснимо мирните демонстрации в най-бедната и корумпирана членка на ЕС.

Подгласници

“Писмо до отвъдното” – Петьо Блъсков и в. „Труд“

Макар и кратък, този коментар е особено отблъскващ поради това, че е евтин опит за впрягане на името на един уважаван покойник в мръсната пропагандна война на личности като Петьо Блъсков, за които няма нищо свято в борбата за задържане на Кокала. 

„Кирчо и Кокорчо - Пълни П*дали Подмениха Правото“ – Недялко Недялков и pik.bg

Типичен материал в стила на „ПИК“, който обаче се отличава като особен подвиг на творческия анти-гений на автора си Недялко Недялков. Ако тенис партньорът на бившия премиер Борисов беше толкова добър с ракетата, колкото е с перото – Гришо отдавна да е потънал в аналите на световната тенис история. За нещастие на всеки с капчица морал, здрав разум и вкус, авторът е решил да се развива в областта на фантастиката, неумело замаскирана като журналистика.

Най-беззъбо интервю

"Бойко Борисов в една лодка с липсващи герои, братовчеда Тайпи..." – Любен Дилов-син, Димитър Стоянович и „L‘Еuropeo Bulgaria“

Интересен занаятчийски бленд между ПР, приятелска раздумка и терапевтична сесия, в която психиатърът е забравил да дойде и затова пациентите са решили да я проведат без него. Забележителна е мимикрията, с която Любен Дилов-син и Димитър Стоянович се опитват да внушат, че задават смислени и провокативни въпроси на своя гост, докато всъщност му подават топката за удар от воле във вратата на неблагодарния български народ. Участниците в този несъвместим с реалността разговор или споделят масова психоза, или масивна сума пари.

Подгласници

"Ванко 1: Моят живот и свят е бил изключително динамичен" – Николаос Цитиридис и bTV

В българското медийно пространство е традиция да се дава поле за изява на всякакви престъпници, измамници и крадци (замаскирани като политици и бизнесмени), но разговорът с осъждания и лежал сводник Ванко 1 в едно от най-рейтинговите предавания в национален ефир – беляза ново дъно в родната журналистика. Макар да изглежда, че на водещия му е неудобно, интервюто представи Ванко 1 в ласкава, дори геройска светлина. Фактът, че това се случва именно по bTV, медия с определени обществени тежест и влияние (макар и с все по-забележими залитания към сензационализма и пошлостта), а не някой треторазряден таблоид – само прави ситуацията по-лоша. Как изобщо е преминало през цял екип сценаристи, редактори, продуценти и чистачката в сградата, е отвъд нашите разбирания. Но ние се чудим това за повечето гости в bTV.

"Карай направо с проф. Тодор Кантарджиев" – Диана Найденова и „Нова телевизия“

Странно веселото интервю по „Нова“ с проф. Кантарджиев изненадва с пълната липса на журналистически инстинкт, проявен от водещата и медията, известна с благоразположението си към силните на деня и техните лакеи. Странните внушения за самата пандемия и справянето с нея от страна на правителството на Борисов и самия проф. Кантарджиев заслужаваха поне един напреки зададен въпрос. 

Най-безумен материал 

"Олга Ускова: Два рептила се борят за власт след изборите" – Иван Кирев и marica.bg

Както е казал народът: когато два рептила се борят за власт – трети печели.

Подгласници

"Как да разпознаем коронавируса по кашлицата" – в. „Труд“

Няма нищо по-хубаво от малко класически псевдонаучни небивалици. Особено когато те могат да всеят малко паника, когато чуеш някой да кашля по грешния начин.

"Извънземни оперирали приживе Стефка Съботинова" – Таня Пушкова и в. „Труд“

Всякакъв коментар е излишен. 

Най-отблъскващ материал

"Психодаскалът Тео – Нешка Робева в кабинета по физика" – Евгени Чертовенски и lupa.bg/в. „Уикенд“

Не сме сигурни дали авторът или гаджето му са скъсани по физика от Тео, защото друга причина човек да пише против един от най-изявените преподаватели в цяла България просто не виждаме. В страна, в която се сещаме от раз за поне 1000 публични личности, които са навредили зрелищно на милата ни родина – да се упражняваш върху един учител по физика (та бил той и впечатляващият Тео) е просто жалко.

Подгласници

"Фашизъм е другото ти име, Радев! Обяви война на медиите, които не ти подгъзуват, сега се изплю и върху свободата на българите!" – Веселина Томова и afera.bg

Истеричният коментар на уважаемата Веселина Томова би бил удостоен с медал от партията, ако живеехме в едни отминали времена, когато лидер на страната бе бившият шеф на бившия ни премиер. Понякога някои хора е по-добре да са бивши.

"Гарантирам ви, че до 2025 г. всички ваксинирани ще умрат "– ТВ „Алфа“

Всички замесени в този материал би трябвало да са подсъдими.