Премиерът Кирил Петков ще извика на среща столичната кметица Йорданка Фандъкова да обясни защо не усвоява средствата, отпуснати й от държавата за строеж на детски градини, обясни след заседанието на правителството Лена Бориславова, началничката на кабинета на министър-председателя. 

Още през юли тази година финансовият министър Асен Василев изнесе подробна справка, от която стана ясно, че не се усвояват милионите, отпуснати от държавата за нови детски градини. За решаване на този проблем правителството на Бойко Борисов е отпуснало с постановление на МС 68 млн. лв., от които 65 млн. лв. за столицата. Данните на МФ обаче показват, че 74% от средствата са неусвоени към 30 юни 2021 г. Усвоени са едва 11% от парите или 10 млн. лв., като се очаква до края на годината да бъдат усвоени още 28 млн. лв.

Колко са неусвоените пари към момента Бориславова не можа да каже, но обеща да публикуват подробна информация след срещата с Фандъкова. 

Днес правителството отпусна 3 млн. лв. на 14 общини за изграждане на нови детски градини или корпуси към съществуващи сгради. Средствата са осигурени по Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022 г. и бяха одобрени днес от Министерския съвет.

Ще бъдат финансирани проектните предложения за детски градини на общините Белица, Айтос, Бургас, Малко Търново, Руен, Долни чифлик, Кайнарджа, Твърдица, Ботевград, Своге, Опан, Чирпан и Ямбол. Община Троян ще получи пари за реконструкция на сградата на начално училище „Христо Ботев“. В същото време средствата, предвидени за изграждане на две нови детски градини в благоевградските квартали „Еленово-I” и „Баларбаши“, ще бъдат върнати в държавния бюджет. Причината е, че договорите с фирмите-изпълнители са били прекратени. Проектите обаче могат да се реализират и на по-късен етап.

Правителството отпусна и 617 069 лв. за обезщетения на 25 чиновници на пенсионна възраст в Министерството на образованието и науката, които бяха пенсионирани. Така започна и дългоочакваното и обещавано намаляване на централната администрация чрез изпращането на служители в заслужен отдих. Не е ясно обаче какъв ще е ефектът върху бюджета, тъй като излиза, че един пенсиониран служител струва на бюджета средно около 25 000 лв. под формата на различни обезщетения в зависимост от натрупания стаж.

Заседанията на МС ще са всяка сряда, обяви премиерът Кирил Петков, който утре отива в Брюксел заедно със заместника си Асен Василев и външната министърка Теодора Генчовска. Тримата ще се срещнат с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.