Да притежаваш собствена къща някога беше американската мечта - символ на благосъстояние, стабилност и успех в живота. Днес тази мечта е много по-голямо предизвикателство за американците, а и за българите. Да вдигнеш къща от нулата е скъпо и дългосрочно предизвикателство.

Освен серията икономически кризи обаче, съвременният свят има друго предимство - новите технологии и материали, благодарение на които мечтата за къща, която да бъде построена бързо и евтино отново става реалност. За тази мечта работят Сглобяеми къщи "Кисьов" от 2015 г. насам.

"Преди това се занимавах с недвижими имоти и съвсем случайно стана - един клиент ми каза за тези къщи. На мен ми трябва малко, за да оценя някоя идея и веднага започнах да работя в тази посока", разказва основателят на компанията Антон Кисьов.

Антон Кисьов (в средата) със своите работници.

Но какво е точно доброто в тази идея?

Сглобяемите къщи - почти като класическите, в пъти по-евтини

Метална рамка, солидни панели от фибробетон, ефективна изолация. Сглобяемите къщи не са нов продукт, дори и по нашите ширини, но тези елементи отличават къщите на Антон от тези на конкуренцията.

"Ние предлагаме сглобяеми къщи от термопанели, които са с много голяма плътност, те правят много добра изолация. На пазара имаше друг вид панели по-скоро за промишлено строителство. Имаме просто по-добър продукт", обяснява той.

Това обаче е само част от продукта, който Сглобяеми къщи "Кисьов" предлагат. В ядрото на тяхната работа е цялостният пакет услуги, за да може къщата ви да се превърне в реалност за нула време.

Имате парцел - но това не е достатъчно. Трябват куп документи, за да имате право да строите. Няма проблем - Антон разполага с юридически екип, който може да асистира за всичката бумащина.

Имате идея за къщата, не по каталога, но нямате архитект? Антон има пълен екип за проектиране, хора, които не само могат да ви помогнат да превърнете идеята си в реалност, но и да подготвят нужните документи за пред общината.

Искате къща след месец, а не след година и половина?

"Средната скорост на сглобяване е 10 кв. м. на ден. Това означава, че къща от 100 квадрата за 10 дни ще бъде готова до степен след груб строеж - няма да има плочки в банята и дамаска и паркет, но всичко друго ще бъде готово", обяснява Антон.

Но именно това дава гъвкавост какво да направите след това.

Имате ограничен бюджет и не ви трябва палат, а малка постройка? Няма проблем, базовият модел са скромните 40 кв. м., но при цена от 279 евро на квадрат (за тип "Стандарт", ориентиран към сезонни постройки) излиза по-евтино и от най-малкия едностаен апартамент в най-крайния квартал на който и да е град.

Най-базовата къщичка от каталога е 40 кв. м., има спалня, хол, баня и малка веранда.

Имате солиден бюджет и искате голяма, но бързо изработена къща? Няма проблем, можете да имате къща до 3 етажа, с над 100 кв.м. разгъната площ, и по-солидна изолация, подходяща за ежегодно пребиваване във всякакви условия - на море, на планина, под дъжд или сняг.

Налице са и безброй опции за красива външна облицовка - метални керемиди вместо обикновен метален покрив, красиви панели, имитиращи дърво или камък. Но клиентите не бива да се втренчват в тези детайли, подчертава Кисьов.

"Клиентите пропускат същността, повечето гледат облицовката, как ще изглежда отвън, а не гледат вътре да им е комфортно. Когато избират къща, най-важните три неща са височината, дебелината на зида, на панела, и прозорците. Всичко останало може да бъде променено. А те често се залисват по облицовки, как ще изглежда отвън, все неща, които могат да се добавят в последствие. Най-важна е функционалността", съветва той.

Втори дом или единствен дом?

Човек би предположил, че за повечето хора сглобяемата къща е вариант, когато искат да построят вила или друг сезонен дом. Но това вече не е така, обяснява Антон.

"Тенденцията напоследък е точно обратната, повечето хора ги ползват за първи дом, за основно жилище. Високата цена на имотите и липсата на достатъчно средства за жилище ги карат да предпочитат къщи на село, където за цената, по-ниска от един апартамент в краен квартал, получаващ свободата да имаш свой собствен дом, жилище, двор, собствена квадратура."

Той не се поколебава да признае, че класическото строителство е по-добрият вариант, но отбелязва, че в момента у нас почти няма майстори, които да направят къща.

"Има в момента огромна липса на квалифицирана работна ръка, също изобщо на работна ръка. Прави се едно плескане, всеки стана строител. Нас това ни държи на пазара - че много държим на правилното сглобяване. Качествената работа прави тези къщи да не отстъпват на класическото строителство, или да са един много добър втори вариант."

Именно качественото сглобяване е това, което прави на пръв поглед крехката постройка, вдигната за десет дни, сравнима с традиционния строеж. И за тази цел Антон е изключително строг към работниците си, въпреки че трудно намира нови.

"По принцип имам много добър екип - двама техници, които следят за качественото сглобяване, и ако някой работник не става, веднага го уволнявам, същия ден. Държим стриктно на качеството - всеки един болт е от огромно значение и едно неправилно поставяне би означавало евентуален теч, например", отбелязва той. "Един приятел сомелиер преди време беше казал - хората вече правят етикети, а не вино. И с къщите е същото."

Антон подчертава, че приоритет №1 e коректност към клиента.

"Много мъчно ми става напоследък тенденцията, първо ме питат за цената, но никой не ме пита какво включва тази цена. Някои некоректни фирми могат да предлагат по-ниско качество за същата цена, или скрити такси и услуги. Хората обаче започнаха да четат, по-добре образовани са", отбелязва той.

За тази им образованост помагат и десетките полезни статии за сглобяемите къщи в сайта на фирмата му. Те навлизат в детайли на всеки аспект на сглобяемите къщи, и са ресурс, който е свободен за всички - не само за неговите клиенти.

Стряскат ли се клиентите, когато къщата им стане толкова бързо?

"Когато правих моята първа къща мостра, да, бях с объркани емоции. Хем ме стресна, хем ми даде щастие. Но на хората им дава положителни емоции, много ми харесва да ги виждам усмихнати", признава той.

И макар по-рядко да има възможност да вкарва всеки клиент в новата му къща, усещането да дадеш на някой ключовете от новия му дом е прекрасно.

Къщата е готова на етап грубо строителство, но след това остава по-лесната и приятна част.

Успехът е в детайлите

Антон е маниак по отношение на детайлите. Може да обясни всяко инженерно и дизайнерско решение за къщите, които предлага, възможно най-подробно.

"Профилите на тавана трябва да бъдат на 40 см, не на 60 см, или след време има опасност да увисне. Ако се направи веднага след фундамента, той събира влага и може да увисне, затова правим профилите на 40 см. Един клиент няма да се сети да попита", дава пример той.

Важен е и улукът - той трябва да бъде метален, не PVC. И стрехите - хората забравят за стрехата, не питат колко е голяма, а тя е много съществена, пази къщата.

Това втренчване в детайлите обаче е част от формулата на успеха му. Клиентите усещат, че работят с човек, който иска да им предложи най-доброто, и да им обясни точно защо това е най-доброто за тях.

Впечатление прави и прозрачността на работата му. В сайта на Сглобяеми къщи "Кисьов" могат да се намерят и полезни статии, каталози, детайли за всеки елемент от къщите - а в социалните мрежи има буквално десетки видеа на работата на екипа му. Много от тях показват как се сглобява поредната къща - от първия панел до последния.

Бизнесът на Антон е един от малкото в пандемията, който е позитивно повлиян от нея. Все повече хора искат да избягат от града. Но нищо от това не е станало лесно.

"Когато човек много силно желае нещо, често то се случва. Другото нещо е, че успехът идва при подготвените - трябва да си работил в тази посока, за да имаш успех. Няма как в началото да знаеш дали това ще работи, след време става ясно", казва той.

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).