Индия и Франция днес обсъдиха бъдещо сътрудничество и съвместно производство на оборудване за отбраната по време на визитата в Ню Делхи на френския министър на въоръжените сили, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Флоранс Парли и индийският ѝ колега Раджнат Сингх изразиха ангажимента си да увеличат сътрудничеството в областта на отбраната във всички области, се казва в изявление на министерството на отбраната на Индия.

В изявлението не се посочват подробности, но в интервю за вестник "Таймс ъв Индия" преди разговорите в петък Парли заяви, че ще потвърди ангажимента на Франция да предложи най-доброто от своите отбранителни технологии с висок компонент по програмата "Произведено в Индия", целяща да привлече чужди инвестиции в производството в Индия.

Парли се срещна и с премиера на Индия Нарендра Моди и отдаде почит на индийските войници в Националния военен мемориал.

Франция описва Индия като свой главен партньор в Индийско-Тихоокеанския регион, обхванат от безпокойство относно нарастващото влияние на Китай. Париж изрази решимостта си да разшири стратегическото си сътрудничество с Ню Делхи, след като понесе сериозен удар, когато остана извън сделката за подводници с Австралия, която през септември обяви нов съюз за сигурност с Великобритания и САЩ.

Индия закупи 36 изтребителя "Рафал" от Франция по силата на правителствен договор, подписан през септември 2016 г. Индия може да закупи допълнително такива самолети, освен хеликоптери със среден обсег, за военноморските си сили и модернизирани френски изтребители "Мираж" и подводници, съобщават индийските медии.

Според индийското външно министерство Индия и Франция са все по-ангажирани в областта на морската сигурност в Индийско-Тихоокеанския регион, борбата с тероризма, както и в дискусиите относно изменението на климата, използването на възобновяеми енергийни източници и устойчивия растеж и развитие.

Франция, уточнява АП, се превърна в основен източник на преки чуждестранни инвестиции за Индия, като в страната вече работят повече от 1000 френски компании. Франция е седмият по големина чуждестранен инвеститор в Индия с кумулативна стойност на преките чуждестранни инвестиции от 9 млрд. долара за периода от април 2000 г. до декември 2020 г. Има над 150 индийски компании, действащи във Франция.