Бившият финансов министър Владислав Горанов е влязъл в граничен пункт "Калотина" с автомобил BMW X7 в посока Сърбия снощи около 18.30 ч. При граничната проверка се оказало, че автомобилът, който Горанов управлява, е обявен за издирване. Това съобщи БНТ.

Вписването в масивите било извършено от Русия. Граничните служители уведомили Горанов, че има проблем с колата и го помолили да отбие и да изчака за детайлна проверка. Той обаче направил обратен завой и се върнал във вътрешността на страната.

Няколко часа по-късно с друга кола и в компанията на собственик на голяма фирма за автобусни превози Горанов отново се върнал, преминал през граничния пункт и напуснал страната към Сърбия.

Според документите, издирваният автомобил BMW X7 бил лизингов, а като ползвател бил вписан Горанов.

Полицията в момента издирва колата. От МВР потвърдиха, че извършват проверка за засечен автомобил на граничен пункт, който е вписан в информационните масиви като издирван и за неподчинение на полицейско разпореждане.

Не потвърдиха, но и не отрекоха участието на Владислав Горанов в случая. Проверяват се и действията на граничните полицаи, които са пуснали Горанов да излезе от страната при повторното му преминаване през граничния пункт.

"Автомобилът е закупен през март 2020 г. на лизинг от голям търговец. Снощи на път за Сърбия, когато стигнах до "Калотина", Гранична полиция ме уведоми, че автомобилът се издирва и поискаха да се върна на територията на България".

Това каза Горанов пред Нова ТВ

Той допълни, че е оставил колата си в Драгоман и с друго превозно средство е продължил към Сърбия, където е на рожден ден на свой приятел.

"Няма как да знам, че автомобилът е издирван, а и не съм негов собственик", категоричен е Горанов.

Бившият финансов министър каза, че ако са му били разпоредили да изчака, е щял да го направи.

"Впоследствие, след като преминах с друг автомобил, нямаше коментар от Гранична полиция при преминаването ми към Сърбия. Не съм останал с впечатление, че съм отказал съдействие на органите на МВР. Ако колегите от МВР имаха някакъв коментар, можеше да ми зададат въпроси и да получат уточнения", обясни Горанов.

Той каза, че е готов да съдейства с информация и да предаде автомобила.

"Колата е в Драгоман и до края на деня ще бъде предадена на органите на МВР. Но с мен от МВР никой не се е свързал към настоящия момент", заяви Горанов.  

Пред бТВ Горанов казва, че автомобилът е купен чисто нов от "Мото Пфое" през март 2020 г. и е регистриран от вносителя в КАТ.

"Дори не съм го регистрирал аз. Той не е собственост на лизингополучателя, а на фирмата", каза Горанов.

Това било първо излизане на колата от страната.

Пред Клуб Z шефът на "Мото Пфое" Атанас Фурнаджиев заяви, че колата, с която е бил Горанов, е изрядна.

"В Русия някой е направил двойник или клонинг на тази кола и тя е обявена за издирване", поясни той.

Според него информацията е стигнала до българските власти чрез Интерпол.

Клонинг означава за дадена кола да има изготвени още едни документи, които след това се използват за друга крадена кола.  Българските митничари обаче е нямало как да знаят, че става дума за "клонинг", защото това може да се установи само чрез експертиза, излиза още от думите на автотърговеца.

Фурнаджиев каза, че наскоро фирмата му е имала още два подобни случая.