Турция е издала заповед за арест на Фетулах Гюлен, мюсюлмански богослов живеещ в САЩ, когото президентът Реджеп Тайип Ердоган обвинява в заговор за сваляне на властта, предаде държавната телевизия "ТРТ Хабер".

Гюлен, някогашен съратник на Ердоган от ислямисткото му минало живее в САЩ от 1999 година. Той е в открит конфликт с Ердоган от декември 2012 година. Тогава властите арестуваха десетки висши представители на управляващата партия в мащабно разследване за корупция, засягащо и самия лидер, който тогава беше министър-председател.

Междувременно днес турски съд остави в ареста Хидайет Караджа, директор на телевизия "Саманйолу", която е близка до Гюлен. Арестът на Караджа предизвика остра критика от Европейския съюз миналата седмица, но Ердоган отговори на Брюксел да не му се меси.

Екрем Думанлъ, главен редактор на вестника "Заман", който също е свързан с Гюлен, беше пуснат от ареста, но със забрана да пътува в чужбина до делото му заедно с още седем заподозрени, които бяха задържани с него и Караджа.

Ердоган твърди, че Гюлен има подмолна мрежа от привърженици в съдебната система, полицията и медиите, която крои планове за сваляне на законното правителство и дестабилизиране на държавата. 

Следствието за корупция не стигна доникъде, затова пък правителството проведе масова чистка в полицията и прокуратурата, уволнявайки или премествайки на други длъжности стотици техни служители.

Партията на Ердоган прокара законодателство, което увеличава контрола на правителството над висшия управляващ орган на турската съдебна система и неуспешно се опита да затвори достъпа до социални мрежи като туитър и ютюб, където се разпространяваха записи уличаващи Ердоган в корупция.

Той неколкократно отхвърли критиките от Европейския съюз, че потъпква върховенството на закона и свободата на медиите, заявявайки, че е осуетил опит за преврат срещу себе си.