Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) не е искала от българския премиер Кирил Петков разполагане на повече войски в България. Това заяви самият министър-председател на брифинг с гостуващия му колега от Гърция Константинос Мицотакис.

"Разговаряхме в НАТО главно за стратегическа инфраструктура. За войски до този момент не сме дискутирали в детайли", каза Кирил Петков, визирайки визитата си в щабквартирата на Алианса в петък.

Сп. "Шпигел" съобщи, че НАТО обмисля увеличаване на контингентите си в България и Румъния. Американският генерал Тод Уолтърс е настоял контингентът в двете държави да се увеличи с 1500 души, които да сътрудничат с местните армии и при необходимост да служат като "мост" за по-нататъшно разширяване на представителството на НАТО. По сведения на източници от Алианса военните министри на страните членки предстои да обсъдят предложението на следващата си среща. 

Петков съобщи още, че с колегата си Константинос Мицотакис (от сестринската партия на ГЕРБ "Нова демокрация") са обсъдили общата инфраструктура, енергетиката и регионалната стабилност.

"Може да спечелим от енергетиката  - в Гърция пикът е лятото, при нас – зимата, има синергии, от които може да спечелим. Заедно ще работим и по Плана за възстановяване. Януари ще дойдем в Атина с целия кабинет", каза Кирил Петков.

Мицотакис, който нарече Петков "новия ми приятел", заяви, че очаква до месеци да бъде завършен интерконекторът между двете страни.

"Интерконекторът навлиза в последния си етап, договорихме се да положим усилия да бъде завършен най-бързо. Преодолени са трудности около набавянето на суровини заради коронавируса", заяви гръцкият премиер.

 
Мицотакис поздрави новото българско правителство в усилията му да ускори ваксинацията. Обсъдил с Петков и отношенията с Турция.
 

Гръцкият премиер имаше и среща с президента Румен Радев, който призова Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония и Преспанското споразумение между Гърция и югозападната ни съседка да бъдат включени в преговорната рамка за членство на РСМ в Европейския съюз. Обща бе позицията, че европейската интеграция на Република Северна Македония е в интерес на целия регион, но процесът следва да бъде обвързан със спазване на европейските ценности и поетите в двустранните споразумения ангажименти.