Окръжна прокуратура-Варна разпореди две проверки във връзка с апортна сделка на Община Варна за прехвърляне на притежавани 29% от акции от "Международен панаир Пловдив" АД на частно дружество с общинско участие.

Това съобщиха днес от държавното обвинение, малко след като и новата министърка на икономиката - Корнелия Нинова, подобно на предшественичката си от служебния кабинет Даниела Везиева, поиска да се спре скритата приватизация на панаира от компанията на пловдивския бизнесмен и неин "вътрешен опозиционер" в БСП Георги Гергов - "Пълдин Туринвест" АД .

Едната проверка е по надзора за законността и има за цел да се установи спазена ли е нормативната уредба при вземане на решението за реализирането на сделката и спазени ли са нормативните изисквания за разрешаването й. Втората проверка е започната с оглед на това дали има извършени нарушения от страна на длъжностни лица, които представляват престъпление, както и кой ги е извършил, посочват от държавното обвинение.

При констатиране на данни за извършено престъпление от общ характер ще бъдат предприети действия по разследване и установяване на виновните лица, а впоследствие и ангажирането им към наказателна отговорност. В случай че бъдат констатирани нарушения, решението за апортната сделка ще бъде протестирано пред Административния съд във Варна. Срокът за обжалване е 14 дни, допълват оттам.

Сагата

Сагата с Пловдивския панаир и опита на Гергов да го придобие, се точи с години. Кулминацията бе на 10 декември, когато общинският съвет във Варна взе решение да прехвърли своите акции в дружеството на "Пълдин". 

Предложението за апорт на акциите бе на кмета Иван Портних (ГЕРБ), след отправено такова искане от Гергов.

Така на практика бе погазено решение на варненския общински съвет от 2017 г. акциите от Панаира да бъдат подарени на държавата.

Гергов вече държи 50,3% от капитала на панаира. Община Варна има 28,9 на сто. Или с решението от 10 декември "Пълдин" би следвало да придобие контрол с 79,3% - дял, осигуряващ му квалифицирано мнозинство при вземането на решения. Останалите 20,6 на сто от акциите държеше община Пловдив, но тя ги върна на държавата през 2017-а, след поредния скандал. Варна обаче така и не направи това, въпреки решението на местния парламент от същата година.

Така топката се прехвърли в полето на областния управител на Варна - Марио Смърков, който по закон има право да ревизира решенията на общинския съвет.

На 17 декември пък Нинова, която е и вицепремиер, изпрати писмо до Смърков, в което апелира да бъде спряно взетото от общинския съвет на града решение от 10 декември и вписването в Агенция по вписванията.  

В писмото се призовава областният управител на Варна да упражни нормативно регламентираните му правомощия за упражняване на контрол за законосъобразност на решенията на общинския съвет , съгласно чл.45, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Нинова "поддържа позицията на държавата, изразена в три последователни писма от 26 октомври и 8 и 10 декември тази година, с които се настоява да се изпълни решението на общинския съвет във Варна от 2 май 2017 г. и да върне на държавата акциите, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив".

"Министерството на икономиката не е променило позицията си, че апорта на акциите от "Международен панаир Пловдив", които Варна притежава в "Пълдин туринвест" АД представлява акт на скрита приватизация", се посочва в прессъобщението на ведомството.

Иначе най-последователни в защитата интереса на държавата в Пловдивския панаир бяха от "Демократична България", които от месеци алармираха за предстоящото решение на общинския съвет във Варна.