Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров е предложен за заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС), пише днес lex.bg. 

Предложението за назначаването му е на главния прокурор Иван Гешев, а не на заместник-главния прокурор по разследването и директор на НСлС Борислав Сарафов, става ясно от дневния ред на Прокурорската колегия, която утре ще обсъди въпроса.

Ясен Тодоров е завършил специалност „Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността”, с гражданска специалност „Право” във Висшия институт за подготовка на офицери и за научноизследователска дейност на МВР.

През целия си професионален път е бил следовател, като започва през 1993 г. в Столичната следствена служба. В периода от 1998 г. до 2007 г. последователно е бил ръководител на Второ, Шесто и Десето Териториално отделения на столичното следствие.

От 16 януари 2008 г. до 18 януари 2012 г. беше инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Тодоров беше член на Висшия съдебен съвет от 3 октомври 2012 г. до 3 октомври 2017 г., като беше за член на кадровия орган от парламента. Във ВСС беше председател на етичната комисия.

След напускането на ВСС, през март 2018 г. Прокурорската колегия обяви конкурс за повишаване на пет места в НСлС и един от кандидатите беше и Ясен Тодоров. Той беше класиран на първо място с оценка „отличен“ и на 18 септември 2019 г. беше повишен в НСлС.

Ясен Тодоров е следовател – един от най-пламенните представители на познатото „чугунено мнозинство“ във ВСС, което гласуваше плътно със Сотир Цацаров в предишния състав на Съвета (до 2017 г., б.р.)

Освен че се върна в НСлС, е и сред видните членове на Камарата на следователите, която с декларации, призиви и обръщения громи противниците на Иван Гешев. Включително и само преди няколко дни, когато Камарата внесе в ЕК декларация в защита на прокуратурата и Главния.

През 2015 избухва минискандал, като се разбира, че дъщеря му Теодора е започнала работа в прокуратурата без конкурс. Това докато баща й е "пълен съпорт" на главния във ВСС.

Скадал около него се разрази и с бившия приятел на дъщеря му, който се оказа един от двамата научили предварително задача по право. Тогава действащият член на ВСС Тодоров се оправда, че този младеж вече...  бил скаран с дъщеря му.