Една снимка на новия премиер Кирил Петков с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг обиколи социалните мрежи и възбуди естетсическите усещания на будната фейсбук и инстаграм общественост. Под обстрела на хумора и сатирата попаднаха панталоните на Петков, вратовръзката на Петков, копчето на сакото на Петков, стойката на Петков...

Творческият директор в една от големите комуникационни компании у нас - Мартин Димитров, който бе и кандидат за депутат от листата на "Демократична България" в 23 МИР, дава своя прочит на премиерския протокол. Съпоставяйки го с този от съвсем близкото минало.

Препечатваме текста му с негово съгласие.

Enjoy!

В последните дни попаднах на редица статуси и публикации, в различна степен изразяващи възмущение от дължината на вратовръзката на министър-председателя, от положението на раменето му и от влудяващата, откровено непоносима и напълно нетърпима поза на тялото му при публични изяви. 

Разбирам и напълно споделям недоволството срещу това поругаване на етикета от страна на премиера, което се извършва буквално пред очите ни. Като хора, възпитани от френския кралски двор и научили първото и най-важно правило на етикета, а именно - че  когато седнеш да ядеш пача, винаги трябва да си с ръкавели - за нас този разюздан стил, това хъшлашко поведение е, как да кажа, très américain.

Това управление хубаво иска да премахне корупцията, но лошото е, че има риск да премахне и етикета. Видно е, че дългите години в Америка - сред реднеци и харвардски парвенюта - са откъснали министър-председателя от цивилизования европейски протокол, с който сме откърмени.

Тъй като все още не са минали сто дни и е рано да го махаме и обезглавяваме веднага, предлагам да му дадем последен шанс да си поправи вратовръзката и стойката, елегантно припомняйки му основните положения в етикета, които премиер трябва да спазва. 

ПРИ СРЕЩА С ОФИЦИАЛНИ ЛИЦА.

По протокол министър-председателят прави захват, както е показано на снимката. Взима главата и почва да връти. Връти малко налево, после връти малко надесно, докато се чуе изпукване. Това показва добронамереност и близост, така е по етикет. Същото правило се спазва и при срещи с деца. 
CHAPEAU.

Едно от най-важните неща, на които ни научиха френските графове, е да носим chapeau. Тъй като сме малка държава и нямаме отделен бюджет за шут, по етикет министър-председателят носи официално черно chapeau, което обаче малко да прилича и на chapeau на шут. ПО ЕТИКЕТ Е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО ПРЕМИЕР ДА НОСИ КАСКЕТ!!! ДРУГ НОСИ КАСКЕТ!!!  

НОСЕНЕ НА МАСКА.

За разлика от населението, което носи маските си под брадичката, по етикет министър-председателят я носи на очите. Това показва, че йерархично той е по-високопставен, но в същото време показва и нещо друго, много важно: че премиера има пълно доверие на тия дето си носят маските под брадичката да му покажат пътя. Специално тази част от етикета е натоварена с много символика и е напълно нормално новите на власт да не я разбират. Трябва време да се натрупа тоя финес. 

ПРИ ОФИЦИАЛНИ ИЗЯВЛЕНИЯ И РЕЧИ.

По протокол официалните изявления започват с израза "Как сте, набори?". Също по протокол премиерът се прекръства преди всеки абзац и след края на изявлението. Всяко изявление завършва с израза "Честен кръст". 

Вярвам, че тези полезни съвети, които не са нищо повече от "А" и "Б" на премиерския протокол, ще помогнат на новата власт да спре да изглежда толкова нелепо с тая американска вратовръзка. Vive la France!