Германските власти планират да въведат частичен локдаун от 28 декември, като ще ограничат социалните контакти около Нова година. Дискотеки и барове се затварят. Семейните събирания се разрешават до 10 души, като децата под 14 години не се броят.

Ограниченията в социалните контакти ще засегнат всички граждани, независимо от това дали са ваксинирани или не.

Олаф Шолц

 

Днес германският канцлер Олаф Шолц разговаря с премиерите на регионалните правителства, като основната тема бяха съвместните правила срещу разпространението на коронавируса. Два дни преди разговорите експертна група от епидемиолози препоръча да се въведат ограничения на контактите с цел борба с коронавируса. Ако бъдат наложени ограничения, това "блокиране" официално ще бъде третото от началото на пандемията. Последният локдаун продължи повече от шест месеца - от ноември 2020 г. до май 2021 г.

Ограниченията важат както за срещи на закрито, така и за такива на открито. Преди това частните срещи бяха ограничени само до тези, които не са били ваксинирани - само две домакинства или семейства можеха да се срещнат, като едното от тях можеше да бъде представлявано от не повече от двама души.

За да се забави разпространението на варианта Омикрон, са необходими драстични ограничения, които да продължат поне до средата на януари, са заявили на заседанието на премиерите специалисти. Дали политиците ще се съборазят с тях или ще останат на варианта частичен локдаун, все още не е решено.