Два от трите мобилни оператора в страната - А1 и Telenor - увеличават месечните си такси от началото на 2022 г., съобщиха операторите, като основна причина за това е ръстът на инфлацията в страната.

И двете компании базират увеличението на ръста на средногодишния инедкс на потребителските цени за 2020-а и 2021-а година. От А1 посочват конкретен ръст - 4,1% на всички месечни такси на мобилни и фиксирани услуги, а Telenor - "около 5%" само на мобилните услуги.

"С цел да продължим да предоставяме висококачествени услуги и в съответствие с условията на договорите цената на месечните абонаменти ще бъде увеличена със средногодишния индекс на потребителските цени (ИПЦ) за 2020 г. и за 2021 г., публикуван от Националния статистически институт (НСИ).

Увеличението ще бъде отразено във фактурите, издавани след 5 февруари 2022 г., и се очаква да бъде общо около 5%. Официалният средногодишен ИПЦ за 2020 г. е 1.7%, а ИПЦ за 2021 г. ще бъде публикуван от НСИ през януари 2022 г.", написаха от Telenor в СМС до абонатите си.

Увеличението ще бъде отразено при тях в първата фактура след 5 януари 2022 г. Няма да се индексират и цените на допълнителните услуги.

"Уведомяваме ви, че "А1 България" ЕАД ще индексира месечните абонаментни такси по договорите за ползване на телекомуникационни услуги с обявения от Националния статистически институт средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година.

• Индексът за 2020 г. е 1.7%.

• Индексът за 2021 г. ще бъде обявен в началото на следващата година, като се очаква да е около 2.4%", пишат пък от А1.

Те подчертават, че индексацията е предвидена като възможност в договорите с абонатите и няма възможност за предсрочното им прекратяване без плащане на пълната стойност на договора.

От А1 съобщават, че описаната индексация ще се приложи едновременно за двата периода през първото тримесечие на 2022 г.

"По този начин ще бъде избегнато неудобството от няколко последващи краткосрочни промени в сметките и крайната сума от индексирането ще е по-ниска в сравнение с извършването му на две стъпки. Това ще ни позволи да продължим да инвестираме в нашите продукти и услуги."

Разходите се увеличават в последните две години, подчертават операторите, цените не са се променяли през 2020 г., а  мрежите стават все по-натоварени.

Засега от Vivacom не са заявили индексация на техните цени.