Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов потвърди изнесената от министъра на енергетиката Александър Николов информация, че и в момента България има техническата възможност да внесе и потреби пълното количество от 1 мрлд. куб. метра газ от Азербейджан. 

"Газопреносните мрежи и в Гърция, и у нас разполагат с нужния капацитет това количество да постъпи в България", категоричен бе днес пред бТВ Малинов. 

Тези 1 млрд. куб. метра са част от дългосрочния договор между София и Баку и по принцип би трябвало да се реализират през т.нар. интерконектор между България и Гърция. Тази междусистемна връзка обаче се бави вече 11 години без никой да е предоставил адекватна причина за това. В същото време страната ни внася едва около 300 млн. куб. метра от азерския газ, който в момента е около 60% от руския и е изключителна възможност за намаляване на цената на тока. 

Всички тези разкрития се случват в момент, в който Русия откровено се подиграва с Европа. Природният газ от "Газпром" достигна невижданите цени от 2100 долара за 1000 куб. метра на борсата в Лондон, а причината са намалените доставки на газ от Москва за Европа, като горивото по тръбата “Ямал - Европа” (Русия, Беларус, Полша, Германия) дори потече наобратно на изток, както и повишеното търсене заради студеното време. 

За действията на Москва може да има юридическа обосновка - тя не е длъжна да доставя повече, но няма никаква икономическа логика. 

Припомняме, че вчера министър Николов обяви, че вината за това да не получаваме повече количества от Азербайджан се крие в неактивността по въпроса на ръководството на "Булгаргаз". Въпреки това той отказва да освободи мениджмънта. 

Днес Владимир Малинов изрази надежда, че интерконекторът може да бъде готов и да заработи от първи октомври на 2022 г. 

"Аз смятам, че догодина при полагане на необходимите усилия и организация, интерконекторът може да бъде въведен в експлоатация. Като експертен потенциал и оператор на останалата газопреносна мрежа в България и по времето на служебния кабинет сме изразявали готовност да помогнем във връзка с реализацията на този проект и ооще имаме това желание", подчерта той.