Всички европейски държави трябва да споделят отговорността за приема на мигранти и да им помогнат да се интегрират, каза днес папа Франциск, цитиран от Ройтерс.

Светият отец също така призова страните да отворят "вратата на сърцето".

По време на седмичната си обща аудиенция в сряда папата, който направи защитата на мигрантите и бежанците една от основните каузи, които подкрепя, заяви, че при посещението си в Кипър и Гърция по-рано този месец се е докоснал до "ранената човешка природа" на мигрантите.

"Успях да видя и как само няколко европейски държави понасят повечето от последиците на миграционния феномен в района на Средиземно море", каза той.

"Всъщност това трябва да е споделена от всички отговорност, от която нито една страна да не се отрича, защото това е проблем на човечеството", подчерта главата на Римокатолическата църква.

Държавите на първа линия, включително Кипър, Италия, Гърция и Малта, отдавна призовават другите страни от ЕС да споделят отговорността за мигрантите, които прекосяват Средиземно море от Северна Африка.

"Тези хора трябва да бъдат спасени, но е изключително нечестно, че Италия трябва да се справя сама само защото тя е първата страна от Европа, в която те пристигат", каза миналия месец италианската министърка на вътрешните работи Лучана Ламорджезе, след като в Средиземно море бяха спасени 800 мигранти.

В Италия тази година са пристигнали около 54 000 мигранти при около 30 000 през миналата.

Преди няколко дни в страната пристигнаха първите 12 от общо 50 мигранти, които ще бъдат преселени в Италия от бежански лагери в Кипър за сметка на папата.

Днес Франциск изрази надежда повече европейски държави да позволят на местни църковни групи да докарват повече бежанци и мигранти и да им помагат да се интегрират.

"Трябва само да отворите вратата на сърцето. Нека не бъдем нехайни тази Коледа", призова Светият отец.