Представители на ГД „Криминална полиция“, ГД „Охранителна полиция“ и колегите им от СДВР обявиха днес предстоящите през следващите две седмици действия за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите.

След предварителни разговори с общините за предстоящи прояви е осигурено полицейско присъствие по места, където се събират повече хора - гари, автогари, базари, хипермаркети, молове, в някои жилищни квартали.

Криминалистите напомнят, че  гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, не бива да обявяват намерението си в социалните мрежи. Нежелателно е да се оставят вкъщи големи суми пари или скъпи бижута. При възможност е добре да активират сигнално-охранителна система или видеонаблюдение.

От "Криминална полиция" предупреждават още, че по празниците е възможно да се активират и телефонните измамници, които да предлагат освен познатите схеми с пострадал близък и тематични сценарии с томболи и награди. В такива  ситуации е важно да се запази хладнокръвие, незабавно нарочените жертви да потърсят близките си и в никакъв  случай да не дават пари на ръка. Хората, станали мишена на подобни престъпления, да не се колебаят да потърсят помощ на тел. 112 или в най-близкото полицейско управление.

От полицията призовават гражданите да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Статистиката сочи, че най-често кражбите са провокирани от оставен без надзор багаж - скъпи вещи, поставени в колички за пазаруване, пари и документи в дреха на закачалка в заведение. Въпреки, че се забелязва спад на джебчийските кражби, експертите съветват на места с голяма концентрация на хора да се проявява особено внимание.

Традиционно в навечерието на празниците пък "Охранителна полиция" извършва засилени проверки за незаконна търговия с пиротехнически средства. Апелът към гражданите е за повече бдителност при употреба на тези стоки и внимателно изчитане и спазване на инструкциите, а закупуването им да става само от лицензирани обекти.  

Служители на Столичната  дирекция на вътрешните  работи вече са провели срещи с управители на охранителни фирми и заведения с оглед  по-доброто взаимодействие  по време на празничните дни.

Със 150 униформени е обезпечен и традиционният Новогодишен концерт на площад „Батенберг“ в София. Ще бъдат  изградени контролно-пропускателни пунктове, през които няма да се допускат хора в нетрезво състояние, носещи стъклени бутилки или опасни предмети. От МВР обещават и засилено полицейско присъствие в градския транспорт  и  метрото, които ще работят в  новогодишната нощ.

През двете седмици ще има редица специализирани полицейски проверки и операции по широкообхватния метод за контрол, т.е. - със спиране на няколко автомобила накуп. За да се избегнат предпоставки за пътно-транспортни произшествия, униформени ще организират движението на входно-изходните точки на големите градове, ще следят  за спазване на скоростта, отнемането на предимство, неправилното изпреварване и пресичане. Предвид намерението на много хора да пътуват по време на почивните дни, от полицията съветват то да се осъществява през светлата част на денонощието, автомобилите да са пригодени за пътуване при зимни условия, а водачите да проявят  повече  внимание и толерантност  на пътя

"В съответствие с очакваната висока интензивност на движение, за да бъде улеснена пропускателната дейност и да не се допусне натрупване на изчакващи превозни средства при влизане или излизане през граничните пунктове, ГД „Гранична полиция“ ще организира граничните проверки, съобщават още от вътрешното ведомство.

Ще бъде засилен контролът и предприети допълнителни охранителни мерки за обезпечаване на сигурността в граничната зона. Заедно с Агенция „Митници“ ще продължат регулярните проверки за предотвратяване на контрабандата на наркотици, акцизни стоки и общоопасни средства. При възникване на проблемни въпроси, свързани с граничния контрол, гражданите могат да подават сигнали и запитвания в Националния координационен център на „Гранична полиция“  на телефон 02 983 18 65 или на e-mail nsgp@mvr.bg

От пожарната напомнят за повишения риск от пожари както на обществени места, така и у дома. Най-честите предпоставки са използването на различни коледни украси, бенгалски огън, фойерверки, сценични и пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди и др. Експертите препоръчват следването на няколко просто правила:

- Да не се използват свещи и бенгалски огън за украса на коледните дръвчета;

- Светещите коледни лампички да не се оставят без надзор;

- Да се провери изправността на електрическите и другите отоплителни уреди, които ползваме ежедневно;

- Да не се разрешава на деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделя;

- Когато палим свещ в църквата, да пазим освен себе си и околните, косите и облеклото им;

- Ако сме решили да празнуваме извън дома или на обществено място, да обърнем внимание на евакуационните пътища и разположението на уредите за пожарогасене. В случай на задимяване и пожар на обществено място да не изпадаме в паника, а да се насочим към най–близкия изход, да слушаме и изпълняваме указанията от оповестителните уредби и от персонала на обекта, да дадем път първо на деца и хора в неравностойно положение;

- При силно задимяване по възможност трябва да използваме намокрен с вода текстилен материал пред носа и устата си и да дишаме през него.

При всякакви проблеми звънете на тел. 112, припомнят още от МВР.