Ударно парламентът остави в сила по-ниската ДДС ставка от 9% за някои сектори - заведения, туристически услуги, за бебешките храни и пелените, за книгите, за фитнесите и др. 

Днес народните представители разгледаха на две четения (тоест, до окончателно приемане) проектите за оставане в сила на намаления през 2020 г. до края на тази година заради пандемията данък и бе възприет нов срок - до края на 2022 г.

Това се случи след като парламентът форсира по-рано тази седмица приемането на правилника за дейността си, за да може да приеме и постоянните парламентарни комисии. Второто се случи вчера, като заседанието на Народното събрание продължи до 19 ч. и веднага след него бе свикана прясно сформираната бюджетна комисия, която набързо прие и правилата за дейността си, и по-ниският ДДС.

Там представителите на различните парламентарни сили демонстрираха завидно разбирателство. Разминаване имаше само в срока за действие на мярката. От ГЕРБ предложиха да е до 31 декември 2022 г., а от "Има такъв народ" предлагаха да е до края на извънредното положение. Възприе се идеята на ГЕРБ - за да има бизнесът предвидимост.

Въпреки единомислието обаче днес точно два часа проектът бе дебатиран, като от "Възраждане" не пропуснаха да опитат да прокарат разширяване на обхвата на мярката, демонстрирайки завидно непознаване на парламентарния правилник. Чуха се и обвинения как депутатите бързали да приключат днес, за да отидат на Малдивите и Сейшелите.