"В ГЕРБ ще ми сложат портрета на стената и ще ме канонизират".

Това казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред "24 часа".

Така той отговаря на въпрос дали се притеснява, че вътрешният министър Бойко Рашков може да го арестува.

Бившият премиер допълва, че заради Рашков и неговите методи "само прокуратурата остана крепител на демокрацията".

"И нека го кажа, главният прокурор бе избран по правилата на българските закони. Ето сега премиерът Петков каза, че иска да си сложат техни хора в прокуратурата. И като имаш Бойко Рашков, ДАНС, КПКОНПИ, своите хора в прокуратурата - какво става с политическия ти опонент?! Но това изказване от премиера не звучи скандално явно", коментира Борисов.

И допълва:

"Ние сме правили същото и ме е срам, като се сетя какво сме правили. Заради това сега е много оздравителен период за партията и хората в нея, за да не допуснеш повече такива грешки. Примерът ви е правилен. Те ("Продължаваме промяната") летят по нанадолнището с пълна сила, повтаряйки всички наши грешки. Само че ние го грешахме за 1 година, а те го грешат за 1 ден".

Борисов коментира и казусът със златните кюлчета, на които прокуратурата ще проверява серийните номера. Казусът възникна, след като в публичното пространство изтекоха снимки, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер в "Бояна".

"Първо, никога не съм имал кюлчета. Аз се радвам, че искат да проверят, защото ще отидат в банката и ще видят. Много пъти сме се шегували с приятели, че ако съм имал, ще си ги държа в Банкя, а не там, където стотици влизат - чистачи, градинари, кой ли не. Имам много големи подозрения кой го направи и аз ще го докажа. Изядох вече шамарите по темата, но нека проверяват", каза Борисов.

И допълва:

"Аз дори и в държавата не виждам по-опитен и по-знаещ и можещ от мен в тази сфера. В банковия съюз и чакалнята на еврозоната бяхме преди Хърватия, а Хърватия сега ще влезе в зоната. А България няма да влезе. Защото те не работят за това.

Транспортният министър излиза и ти казва, че си е оставил на фамилията фирмата, а е шеф на конкурента - на пощите. Първото му решение на Министерски съвет е да си направи летището в Русе, за да може да си ходи. Това не е ли конфликт на интереси?!

Бизнесът на г-н Петков е хранителни добавки и първото решение е да си вземе БАБХ на пряко подчинение. Да не е при Корнелия Нинова, а да е при него. Ако го правехме ние, представяте ли си какво щеше да се случва?! Днес ставам премиер и от утре правят летището в Божурище да мога да си ходя със самолет до Банкя. Не се прави така".

Борисов изтъква, че е постъпил мъдро с построяването на "Балкански поток", защото "когато през една територия преминава южният газов коридор, тя не е цел".

"Това съм го мислил геостратегически как ще стои. Помните моето изказване, че искам в Черно море да има газопроводи, туризъм, платноходки", казва още Борисов.