„Луфтханза“ съобщи, че заради липса на пилоти се налага да зачеркне всеки десети полет около Коледа. Причина е необичайно високият процент пилоти в болничен.

33 000 полета, най-вече на дълги разстояния, ще отпаднат. 

Говорител на компанията заяви: „По принцип винаги имаме голям брой резервни варианти, ако някой пилот се разболее. Но толкова необичаен висок процент от болнични досега н есме имали.“

Говорителят отказа да уточни дали това има връзка с новия вариант на корона-вируса, тъй като „Луфтханза“ не дава информация за заболяванията на служителите си. 

Според различни източници обаче е възможно да става дума и за негласна стачка. Профсъюзът на пилотите „Кокпит“ в момента преговаря с концерна, тъй като се очаква от април да има сериозни съкращения заради финансовите проблеми, причинени от пандемията.

Подобен начин на протест не се случва за първи път в авиокомпаниите. През октомври 2016 година всички пилоти на „Tuifly“ излязоха в болничен, за да протестират срещу плановете на компанията да я слеят с други чартърни дружества.

През 2017 година повеч еот половината пилоти на „Ер Берлин“ се оказаха болни, докато дружеството им се опитваше да съкрати персонала и да намали заплатите. Подобен начин на стачкуване е нелегален, но не може да се докаже заради правото на лекарите да не нарушават тайната на пациента.

Сега от заболяванията на пилотите на „Луфтханза“ са засегнати предимно полетите до Япония и САЩ. Тов ас алиниите и при които компанията най-лесно може да намери алтернативни полети за пасажерите.