След многократно отлагане днес беше изстрелян космическият телескоп „Джеймс Уеб“.

Ракетата-носител „Ариан 5“ бе изстреляна от Куру, Френска Гвиана, по план в 14,20 часа (българско време) днес.

Мисията на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ е обща на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

Проектът на стойност вече 10 милиарда долара е замислен да наблюдава звездните обекти на близо милион и половина километра от Земята, а целта е да бъдат открити най-ранните възможни звезди, за да се разбере историята на Вселената, обяснява д-р Рохиер Уиндхорст, интердисциплинарен учен от НАСА и професор в Държавния университет в Аризона:

Този телескоп ще ви изпрати по-далече във времето с почти половин милиард години, а колкото по-далече във времето поглеждаме, толкова по добре виждаме фазите от началното развитие на Вселената", заяви той, цитиран от БНР.

Спрямо „Хъбъл“ Джеймс Уеб технологично чудо. 18-те шестоъгълни огледала са направени от добре понасящия разликите в температурите в космоса берилий. Той е покрит със злато, тъй като златото отразява много добре инфрачервените вълни на спектъра.

Освен това „Джеймс Уеб“ има резервни системи, защото няма да може да бъде ремонтиран, а целта е да работи поне десет години с опция да бъде ползван 40.

Рафаел Шеврие от „Ариана спейс“, компанията, която изстреля телескопа казва, че мисията е важна.

„Ракетата го извежда в космоса, а после телескопът се катапултира. Колкото по далеч можем да изстреляме „Джеймс Уеб: толкова повече гориво ще може да спести телескопът, за да достигне до орбитата си сам и колкото повече спестява, толкова повече ще може да използва това гориво за извършване на измервания. За влизането му в орбита ще му трябват 29 дни. Този телескоп е надеждата и мечтата на над 10 хиляди души от 17 различни държави“.