Президентът на САЩ Барак Обама наложи нови санкции за търговия с анексирания от Русия Крим, които вкрючват износа на американски товари и услуги, както и вноса от Крим.  

„Указът, който подписах, има за цел да осигури яснота за американските корпорации, който имат бизнес в региона, и потвърждава, че САЩ няма да приемат руската окупация и анексиране на Крим”, заяви президентът. 

С документа се налагат и ограничителни мерки над хора и компании, опериращи в Крим. 

В новия черен списък влизат 24 граждани на Русия и Украйна, няколко компании, както и дори рокерският клуб „Нощни вълци”. Спрямо рокерите санкциите са заради това, че „членове на клуба са служили в кримските войски след анексирането на Крим от Русия”. Под санкциите попада и основателят на фонда „Маршал кепитъл партнърс” Константин Малофеев, „заради помощ за сепаратистите в Източна Украйна”.  

В списъка са още и прокурорът на Крим Наталия Поклонская, лидерите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Олег Царев, както и командващите бунтовниците Алексей Мозговой и Игор Безлер. 

Президентът на САЩ Барак Обама обяви също, че е подписал приетия от Конгреса военен бюджет на Съединените щати за 2015 година в размер на 577 млрд. долара. По думите му, бюджетът „предоставя критично важни пълномощия, нужни за борба с „Ислямска държава” и отговаря на възникналите нужди в светлината на терористичните заплахи и кризи по света”. 

Законът предвижда 496 млрд. базови разходи на въоръжените сили и още 64 млрд. долара за операции в чужбина, включително в Афганистан, Ирак и Сирия. 

За сравнение военният бюджет на Русия е 50 милиарда долара.