Изследване под ръководството на болница "Кливланд клиник" в САЩ хвърли нова светлина върху начините, по които диетата, богата на червено месо, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, съобщи "МедикълЕкспрес".
Резултатите от изследването, продължило повече от десетилетие под ръководството на д-р Стенли Хейзън, бяха публикувани в специализираното издание "Нейчър майкробайолъджи".
В предишни изследвания д-р Хейзън установи, че триметиламин N-оксидът, който се образува в резултат на поемането на чревните бактерии на някои от веществата в червеното месо, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.
Резултатите от новото му изследване хвърлят повече светлина върху двустепенния процес, при който чревните микроби превръщат карнитина в триметиламин N-оксид след консумация на богати на червено месо ястия. Триметиламин N-оксидът се свързва с развитие на атеросклероза и тромбози.
"Новото изследване идентифицира генния клъстер в чревните микроби, отговорен за втората стъпка от процеса, който свързва богата на червено месо диета с повишения риск от сърдечни заболявания", каза д-р Хейзън, който ръководи Центъра за микробиом и човешко здраве в "Кливланд клиник". "Откритието помага, като ни насочва към нови терапевтични мишени за предотвратяване или намаляване на свързания с начина на хранене риск от сърдечно-съдови болести."
БТА
Още по темата
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни