Руският президент Владимир Путин заяви, че ще обмисли множество варианти, в случай че Западът не откликне на настояването му за гаранции за сигурността относно разширяването на НАТО към Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос каква ще бъде реакцията на Москва, Путин посочи в свое изказване, излъчено по руската държавна телевизия, че "тя може да бъде най-различна", и допълни, че "тя ще зависи от това какви предложения ще представят руските военни експерти".

По-рано този месец Москва представи чернови на документи в сферата на сигурността, в които се иска НАТО да откаже членство на Украйна и другите бивши съветски републики и да премахне разположените си в Централна и Източна Европа военни сили.

Кремъл представи исканията си в сферата на сигурността на фона на напрежение през последните седмици заради струпване на руски войски край границата с Украйна, което предизвика опасения на Запад от възможно нахлуване. Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Путин във видеоразговор по-рано този месец, че Русия ще понесе "сериозни последствия", ако нападне Украйна.

Москва отрича да планира инвазия и на свой ред обвини Киев, че подготвя планове да се опита да си върне контрола над териториите, които се намират в ръцете на проруските сепаратисти. Украйна отрече това.

САЩ и съюзниците им отказаха да дадат гаранцията, каквато Путин иска за Украйна, като се позоваха на принципа на НАТО, че за членство в алианса може да кандидатства всяка страна, която отговаря на стандартите за членство. Те обаче се съгласиха да започнат преговори по сигурността с Русия идния месец, в които да обсъдят опасенията й.

Путин заяви, че преговорите със САЩ ще се водят в Женева. Успоредно се очаква да се водят такива и между Русия и НАТО, а по-обстойните обсъждания се очаква да се състоят под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

В излъченото от държавната телевизия изказване Путин каза, че Русия е поставила исканията си с надеждата да получи конструктивен отговор от Запада.

"Не го направихме само за да видим отхвърлянето им, а с целта да постигнем с преговори дипломатически резултат, който да залегне в правно обвързващи документи", заяви руският президент.

Той потвърди, че членството на Украйна в НАТО и разполагането на въоръжение от алианса е червена линия за Москва, която тя няма да позволи на Запада да прекрачи.

"Нямаме накъде да отстъпваме", каза той и добави, че НАТО може да разположи ракети в Украйна, на които ще бъдат нужни само четири-пет минути, за да достигнат Москва. "Тласнаха ни към линия, която не можем да прекрачим. Те доведоха нещата до точка, от която нататък просто трябва да им кажем: "Стоп!"

Той изрази опасения, че САЩ и съюзниците им може да се опитат да протакат преговорите за сигурността и да ги използват като прикритие, за да струпат войски край руските граници.

Путин отбеляза, че Русия е публикувала исканията си за сигурността, за да могат те да станат обществено достояние и да засили натиска върху САЩ и съюзниците им да договорят споразумение за сигурността.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в изказване, също излъчено по телевизията, че разширяването на НАТО към Украйна и другите бивши съветски републики е "въпрос на живот и смърт" за Русия.

Той отбеляза, че пробното изстрелване в петък на руските хиперзвукови ракети "Циркон" ще направи руското настояване за гаранции в сигурността "по-убедителни".

Руските военни увеличават обхвата на съвместните си учения до страните от Югоизточна Азия и Северна Африка

Руските военни разширяват географския обхват на съвместните учения и са започнали да участват в учения не само в рамките на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), но и с военни от Югоизточна Азия и Северна Африка. Това заяви в интервю за изданието "Красная звезда" главнокомандващият на руските сухопътни войски генерал Олег Салюков, цитиран от ТАСС.

"През последните години географията и мащабите на съвместните учения постоянно се разширяват, учения се провеждат не само в рамките на ОДКС, но и с нашите колеги от страните в Югоизточна Азия и Северна Африка", каза Салюков.

По думите му за 2022 г. са планирани десет съвместни международни учения с армиите на девет чужди държави: Египет, Пакистан, Алжир, Лаос, Шри Ланка, Киргизстан, Таджикистан, Монголия и Индия.

Салюков отбеляза, че четири от тях ще се състоят на територията на Русия. Това са руско-индийските учения "Индра 2022", руско-монголските учения "Селенга 2022", руско-египетските учения "Стрела на приятелството 2022" и руско-виетнамски учения.

"На територията на чужди държави ще се състоят шест учения: руско-алжирски, руско-шриланкийски, руско-лаоските учения "Ларос 2022", руско-пакистанските "Приятелство 2022", учения с подразделенията на Колективните сили за бързо реагиране на ОДКС "Рубеж 2022" и учения с миротворческите сили на ОДКС "Нерушимо братство 2022".