Венецуелският президент Николас Мадуро съобщи, че скоро ще посети Иран, за да финализира нови споразумения за сътрудничество с близкоизточната страна, превърнала се в най-големия съюзник на Каракас в повишаването на петролния добив на фона на американските санкции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Много скоро заминавам за Техеран на посещение по покана на президента Ебрахим Раиси, за да се срещнем лично, да разговаряме и да сключим нови споразумения, както и да ускорим процесите на сътрудничество", каза Мадуро в интервю на испански за сателитния новинарски телевизионен канал "Ал Маядин", което след това излъчи и венецуелската държавна телевизия.

Мадуро посочи, че е имал два телефонни разговора с иранския президент, и добави, че са се разбрали да работят по нови планове, без да навлиза в подробности. Той не съобщи и конкретна дата за посещението, но определи двете страни като "борци".

Венецуела и Иран от миналата година укрепват сътрудничеството си.

Правителството на Мадуро получи от Техеран жизненоважно оборудване за петролната си промишленост, а Иран получи от южноамериканската страна суров петрол и други важни ресурси. Ислямската република беше от решаващо значение за нарастването на петролния добив на Венецуела през 2021 г.

Затягащите се от 2019 г. американски санкции срещу Каракас се отразиха негативно на способността на Венецуела да продава суров петрол и да внася гориво, което изостри бензиновата криза в страната.

През 2022 г. Венецуела ще се опита да активизира и сътрудничеството си с арабските страни, добави Мадуро.

"В арабския свят ни обичат. Знам, че арабските правителства и народи обичат Венецуела", заяви той.