Държавният глава Росен Плевнелиев няма да наложа вето върху приетите от парламента спорни пенсионни промени. Това обяви президентът в предаването "Годината" по Дарик.

ГЕРБ и ДПС одобриха в петък вечерта промените в Кодекса за социално осигуряване, с които партидите от частните универсални и професионални фондове ще могат да се прехвърлят в Националния осигурителен институт.

Управляващите поеха ангажимент в рамките на три месеца - до края на март, да се проведе национално отговорен дебат, да се поканят експерти, работодатели, да се поканят синдикални организации и всеки, който може, да допринесе за едно устойчиво решение за пенсионната реформа в България, която не търпи отлагане, но не може да се прави на парче и в последния момент. Това, което е дадено като заявка, донякъде противоречи на коалиционни споразумения, които са официални. За мен е важно да посоча проблема, с надеждата, че управляващите са дали срок за национален дебат и че министър-председателят е поел личен ангажимент, че ако има смислен аргумент, той ще промени решението си, подчерта президентът.

Той припомни, че "премиерът Бойко Борисов неведнъж е променял решения в ход, когато е виждал, че или е сбъркал, или е дал път в едностранна посока".

Плевнелиев подчерта, че е длъжен да даде шанс:

Ако това не се случи, моето решение ще бъде променено. Даден е срок от самите управляващи до 31 март за комплексна оценка на пенсионна реформа и взимане на национално отговорно решение за продължаване на пенсионната реформа.

На върпос дали одобрява четворната коалиция – между ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, Плевнелиев каза, че "не е негова работа да защитава тази коалиция".

Президентът се надявал в рамките на месец-два сегашното коалиционно управление да покаже, че работи. 

Да видим не размяна на популярни песни във фейсбук профили, което за мен става непродуктивно, а реални действия, допълни Плевнелиев.

Думите на държавния глава дойдоха малко след интервю на лидера на ДСБ Радан Кънев по Нова телевизия, в което тъмносиният лидер заяви:

Много внимателно четох мотивите на държавния глава Росен Плевнелиев за прехвърлянето на парите от частните пенсионни фондове към НОИ. Искрено разчитам, че те означават налагане на вето на закона и ново отваряне на парламентарния дебат.

Но явно е сбъркал при прочита!