Около 100 хиляди души са слели почивните дни около Коледа и Нова година, но се очаква мнозина да пътуват, за да тръгнат на път към зимните курорти в следващите дни. Полицията ще следи за скоростни нарушения и ще прави проверки за алкохол и наркотици, включително и в новогодишната нощ. Ето и най-рисковите пътни участъци, в които трябва да шофираме с повишено внимание:

Благоевград - Предела – Банско

Много сериозен участък, който минава през висок планински терен, характеризира се с изключително много криви и има както туристическо, така и местно движение. Обикновено там водачите не спазват дистанция и предприемат рискови изпреварвания за кратък период.

Разлог – Банско

Характеризира се с една дълга права, където водачите си позволяват да се движат с по-висока скорост от необходимата и тъй като става въпрос за планински район, има много животни, които могат да пресекат пътното платно.

Асеновград – Пампорово

Характеризира се с много завои, къси прави, висока интензивност на движението. През зимните месеци е възможно да има заледявания или овлажняване на настилката, което може да подведе водачите, когато се движат с висока скорост, да напуснат пътното платно.

Извадката е направена от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" и беше представена в БТВ  от главния експерт Росен Рапчев. Според статистиката най-много пътни инциденти у нас стават около 17 часа.

По данни на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" през 2021 г. у нас са се случили 352 пътнотранспортни произшествия, при които превозни средства са се сблъскали челно. Те са довели до фатален край за общо 101 души.

По думите на Росен Рапчев главната причина за подобни инциденти е неправилното изпреварване. Той добави още, че променливите условия през зимата са фактор, който влияе изключително много на поведението на водача.