Тежките катастрофи по пътищата, многото жертви и ранени, добавени към хилядите починали от COVID 19, превърнаха 2021 година в черна. 

556 души са загинали, а 7576 са пострадали тежко при станалите 6052 тежки пътни произшествия в страната от началото на 2021. Това става известно от съобщение на официалния сайт на МВР.

Войната по пътищата

Заглавия като "Млад чужденец загина при челен сбъсък с камион край Добринище", "21-годишен с БМВ се заби в Опел", "Мъж загина, жена и дете се борят за живота си", "81-годишен с джип мина на червено и блъсна 15-годишно момче на пешеходна пътека" вече не изненадват никого.

За съпоставка - жертвите на катастрофи през 2020 г. са били 460 - почти със сто по-малко.

Трагедията на магистрала "Струма", при която загинаха 45 невинни жертви.

Само през последното денонощие на 2021-ва трима души намериха смъртта си, а 18 пострадаха при 11 тежки сблъсъка на автомобили. 

Несъобразената скорост, неправилните маневри и отнемането на предимство са основните причини за катастрофите у нас, сочи статистиката. След тях се нареждат употребата на алкохол и наркотици.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи отчитат тенденция на рязко повишаване на броя на водачите, седнали зад волана, след като са употребили упойващи вещества.

Друг особено рисков фактор, са мощните автомобили, управлявани от неопитни шофьори.

По света - един водач, или пасажер, загива на всеки 25 секунди на пътя

В резултат на пътнотранспортни произшествия всеки ден загиват над 3500 души, т.е. на всеки 25 секунди един човек губи живота си при катастрофа.

Според статистиката много от жертвите и ранените са деца и младежи. В световен мащаб около 400 000 млади хора на възраст под 25 години загиват всяка година при пътни инциденти. Това са около 1100 души на ден.

Катастофа край Айтос.

Пътните произшествия са водеща причина за смърт за хора на възраст от 15 до 19 години, втората водеща причина за смърт за тези на възраст от 10 до 15 и от 20 до 24 години и третата водеща за децата от 5 до 9 години.

Организацията на обединените нации (ООН) прие резолюция, за да привлече вниманието към трагичните последици от безотговорното шофиране.