Никой човек по никакъв начин не е задължен да си махне парите от частните пенсионни фондове. Това заяви министър-председателят на в предаването „Годината” по Дарик радио.

По повод обвиненията към ГЕРБ, че реално се национализират личните пенсионни партиди той отрече категорично обвиненията.

Национализация означава да вземеш от 1 януари парите от единия фонд и да ги прехвърлиш на друго място. Това означава национализация, ако е държавен фондът. Нищо такова не се случва и няма в момента – никой човек по никакъв начин не е задължен да си махне парите от частните пенсионни фондове, увери премиерът.

Според Борисов предлаганата възможност хората да прехвърлят вноските си в НОИ ще подейства стимулиращо на частните фондове. Те щели да се борят за всеки един клиент, както във всяка една банка.

Ще се рекламират, ще им обясняват каква доходност имат, ще им пращат всеки месец разпечатки по какъв начин се стопанисват парите на хората, заяви той.

Премиерът посочи и че се плаши от манипулации по костинбродски сценарий по темата с допълнителните пенсионни вноски.

Бяхме жертва на манипулация веднъж, сега виждам тази манипулация втори път. Всеки, който ме познава знае, че ако ми се дадат добри и правилни доводи, се съобразявам и ако нещо сме сбъркали и нещо не е добре изкусурено, в края на краищата държавата е обща и никак не е срамно да кажеш: „Колеги, тук сме сбъркали, връщаме се, поправяме се”. Те хората затова разчитат на нас, каза още Бойко Борисов.