В ЕС от днес е забранено използването на канцерогенни, мутагенни и репротоксични вещества в мастилата за татуировки и устойчиви гримове.

Мярката обхваща също така забранените в козметиката химикали, кожни сенсибилизатори, дразнещи кожата и очите вещества, метални примеси, ароматни амини и някои пигменти.

Някои страни членки вече имат национални законодателства, ограничаващи опасните химикали в мастилата за татуировка. Правилата на ниво ЕС имат за цел да защитават по еднакъв начин хората в цялата Общност, независимо от страната, в която са се татуирали, и дали мастилото е произведено в ЕС или извън него.

Забранените от днес вещества имат безопасни алтернативи на пазара, изтъкват от Европейската комисия.

Според статистиката татуирани са близо 12 на сто от европейците, включително тийнейджърите.

Влезлите днес в сила ограничения бяха приети от ЕК през декември 2020 г. Това стана в резултат на проучвания, според които в резултат на татуирането възникват алергия и проблеми с кожата. Само за два пигмента забраната ще влезе в сила точно след година – на 4 януари 2023 г. Това са Blue 15 и Green 7, използвани съответно са сини и зелени мастила. За бизнеса е предвидена допълнителна дерогация за срок от 1 година, през който период трябва да бъдат намерени безопасни алтернативи на тези два пигмента.