"От средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове на АМ "Хемус", не всички пари са отивали за самото строителство. Доколкото авансово са превеждани на някои от фирмите, представили се като строители на магистрали, са отделяни между 30 и 40 процента от тях, които са се насочвали към една политическа партия. Прокуратурата поиска да й я кажа и аз им я казах днес - това е политическа партия ГЕРБ".

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков след посещението си в Софийска градска прокуратура. Както е известно, той бе привикан там ефектно на разпит, защото обяви пред БНР, че му е известно къде са отивали парите, а пък прокуратурата не открила такива данни, на ги получила и от МВР.

Рашков бе разпитан, а отпред го чакаше сериозен медиен интерес. Снимка БТА

 

Затова бил длъжен по закон да съобщи, щом има данни за извършено престъпление.

На излизане от разпита днес Рашков допълни, че имена на хора, които са свързани с тази партия, не е казвал:

„Обърнах внимание на колегата, че това е тяхна задача - те да докажат, че тези пари са били получени окончателно от представители на тази политическа партия, но за мен няма съмнение, че това е тази политическа партия”, допълни вътрешният министър..

След като делото с изтеглените на каса 53 млн за Лот-5 и обвиняемият Борислав Колев скараха зрелищно прокуратурата и МВР, на 29 декември от държавното обвинение съобщиха, че призовават вътрешния министър като свидетел.

Оттам се аргументираха, че МВР и ГДБОП не са дали информация по случая за пране на пари на милиони за строежа на Лот-5 на аутобана, а пък пред БНР Рашков заяви преди дни, че знае подробности.

Обвиняемият по аферата за милиони Борислав Колев не се признава за виновен, отказвал да говори пред МВР и ГДБОП, дал е обаче показания пред прокурори - при това в присъствието на Иван Гешев, казаха преди дни от държавното обвинение. После той ги помторил пред съдия.

Прокуратурата веднага обяви, че той е назовал лица, но те не са публично известни.

Преди това Борислав Колев се срещна и с Рашков.

А цитатът на вътрешния министър, заради който стана свидетел, е:

„За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“, казва Бойко Рашков в интервюто за БНР.

По-късно - вече към края на работния ден, и прокуратурата разпространи официално съобщение по разследването, което иначе би трябвло да е тайна.

Основната "новина" - или по-скоро липсата й, в пресрилийза е следната:

"... Б. Рашков в качеството си на свидетел не посочи никаква конкретика, включително не посочи конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото. Свидетелят Бойко Рашков определи изказванията си пред БНР като „политически“ и заяви, че „не могат да бъдат други“.

Разследването щяло да продължи.

Ето и пълния текст на съощението от прокурорския пресцентър: 

Прокурор от Софийска градска прокуратура лично проведе разпит на Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, по делото „Хемус“

Във връзка с многобройни медийни запитвания по повод разпита в качеството на свидетел на доц. Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, по делото за изпиране на пари, предназначени за ЛОТ-5 от Автомагистрала „Хемус“, добило обществена популярност като делото „Хемус“, Софийска градска прокуратура (СГП) уведомява следното:

Днес, 04.01.2022 г., доц. Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, се яви в сградата на Софийска градска прокуратура (СГП) и беше разпитан в качеството на свидетел от наблюдаващ прокурор по делото.

Решението за провеждане на разпит на министър Рашков беше взето от наблюдаващите прокурори във връзка с негово изявление на 23.12.2021 г. в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ на Българско национално радио (БНР), а именно: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“.

Министър Рашков беше редовно призован в качеството му на свидетел за две дати – 30.12.2021 г. от 10:00 часа и 04.01.2022 г. от 14:00 часа.

Преди разпита доц. Рашков беше запознат с правата и задълженията си като свидетел в съответствие с установената в закона процедура за провеждане на разпит и беше поканен да изложи във формата на свободен разказ всичко, което му е известно във връзка с разследването по делото „Хемус“, след което му бяха поставени допълнителни въпроси.

Разпитът се проведе по общия ред, като по искане на свидетеля Рашков не беше направен видео- и звукозапис на същия.

По време на разпита му в сградата на СГП днес Б. Рашков в качеството си на свидетел не посочи никаква конкретика, включително не посочи конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото. Свидетелят Бойко Рашков определи изказванията си пред БНР като „политически“ и заяви, че „не могат да бъдат други“.

Разследването ще продължи съгласно предварително очертания от екипа от наблюдаващи прокурори план за събиране и проверка на доказателства.