Поскъпването на енергията дестабилизира и един от наглед най-стабилните режими -  в Казахстан. За ден там президентът обяви извънредно положение, а правителството подаде оставка след масови протести срещу повишението на цените на втечнения природен газ.

Вчера президентът Касъм Жомарт-Токаев подписа указ за въвеждане на извънредно положение в Алмати и в Мангистауска област за две седмици, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Извънредното положение ще е в сила от 5 януари от 1,30 ч. до полунощ на 19 януари. Мярката се въвежда заради масовите протести, разразили се в тези населени места заради увеличаване на цените на горивата. Протестите дори прераснаха в насилие и сблъсъци със силите на реда.

Те започнаха на 2 януари, след като на 1 януари цената на втечнения природен газ се увеличи на 120 тенги (0,27 долара). Демонстрантите настояха тя да бъде понижена на 50-60 тенги (0,11-0,13 долара).

Президентът поръча на правителството да разгледа спешно ситуацията. Правителствена комисия пристигна в Актау в Мангистауска област, един от градовете, в които имаше протести. Вчера след среща с протестиращите комисията обяви намаляване на цените на втечнения природен газ на 50 тенги за литър (0,11 долара) в Мангистауска област.

Освен извънредното положение в Алмати и в Мангистауска област е въведен и комендантски час, който ще започва всеки ден от 23 ч. и ще приключва на следващия ден в 7 ч. сутринта, предаде ТАСС. В града и в областта се забраняват и масовите мероприятия. Държавният глава постанови и временно да се изземат оръжията и боеприпасите от физически лица.

Твърди се, че в Алмати имало подпалени полицейски коли и опити да се изпочупят витрини на магазини и ресторанти. Полицията реагира с шокови гранати срещу демонстрантите.

Заради ситуацията президентът Жомарт-Токаев във видеобръщение към протестиращите призова за край на демонстрациите. Той призова демонстрантите за диалог и ги прикани да не откликват на провокации, идващи от чужбина и от самата страна. "Не реагирайте на призивите да щурмувате официални учреждения. Това е престъпление, за което ще бъдете наказани", каза Жомарт-Токаев.

Днес правителството подаде оставка и президентът я прие, предаде Ройтерс. Той назначи за изпълняващ длъжността премиер досегашния вицепремиер Алихан Смаилов и упрекна досегашното правителство за създалата се протестна ситуация в страната.

Жомарт-Токаев разпореди на властите да регулират цените на горивата и на други важни за обществото стоки.

Над 200 задържани

Над 200 души са били задържани за нарушение на обществения ред по време на протестите в няколко района на Казахстан, предадоха световните агенции, като се позоваха на казахстанското министерство на вътрешните работи.

При сблъсъците на протестиращи и силите на реда са пострадали 95 полицаи. Повредени са били 37 полицейски коли.

Политическото и социално-икономическото устройство на Казахстан ще остане без промяна, заяви днес Жомарт-Токаев, цитиран от ТАСС.

"Държавният глава изтъкна, че политическото, социалното и икономическото устройство на нашата държава ще остане неизменно. Той е убеден, че принципите унитарност, върховенство на закона, зачитане на правото на собственост и пазарната икономика остават главни в държавната ни политика", съобщи президентската пресслужба след заседание на правителството.