Германският външен министър Аналена Бербок, която днес заминава за САЩ, за да се срещне с американския държавен секретар Антъни Блинкън, заяви, че ще потвърди важността на диалога с Русия за предотвратяването на възможен конфликт около Украйна, предаде Ройтерс.

"Що се отнася до Русия, общото послание на европейците и американското правителство е ясно: за руските действия ще има ясна цена, единственият изход от кризата е диалогът", посочи Бербок. "Навлизаме в решителна фаза, в която предстоят важни разговори на различни равнища. И макар и форматите на разговорите да варират, нашите послания като трансатлантически партньори към правителството в Москва винаги са едни и същи."

Във връзка с безпокойството от струпването на руски войски по границата с Украйна на 10 януари в Женева ще има преговори по сигурността между руски и американски официални представители, а на 12 януари в Брюксел е насрочена среща на Съвета НАТО-Русия - за пръв път от няколко години, след като срещите в този формат бяха прекъснати заради завземането на Крим от Русия.