„Това е атака, чиято крайна проекция е президентът Румен Радев. Другата линия е икономическа. За детската болница има платени 10 млн. лв. без да е извършена никаква дейност, без законово основание да се платят тези средства и до този момент не са предприети никакви действия за разкриване на истината около този случай. Ето ви 10 млн. причини да бъда атакуван аз, да бъде атакувано управлението на служебното правителство.“

Това коментира в сряда по бТВ бившият здравен министър в служебното правителство Стойчо Кацаров.

Вчера от КПКОНПИ дойде съобщението, че поръчките за щадящите тестове за учениците са дадени на прокуратурата.

Според Кацаров по време на управлението си е засегнал много политически интереси. Даде за пример един депутат (той отказа да назове името, но най-вероятно става дума за бившия министър Костадин Ангелов и сегашен депутат от ГЕРБ - бел. ред.), който още преди поръчката обявил, че те ще има злоупотреби с тестовете:

„Той навя съмнения за корупция още преди да е обявена тази поръчка."

„Казусът с тестовете за учениците е удобен повод да уронване на престижа и името ми“, смята бившият министър.

„Истинската причина да се прави опит да се урони името ми е свързана с няколко големи столични болници и най-вече – с детската болница. Това е истинската причина“, добави той.

Преди каза, че няма представа за какви злоупотреби говори антикорупционната комисия. Обясни, че МС е определил бюджет за тестовете 12 лв. на бройка за 1,5 млн. теста. Прогнозната цена е около 8 лв. Вместо 1,5 млн. лв. ниезакупихме 4,7 млн. теста. Постигната беше цена между 2,50 и 3,50 лв. на тест единична цена.

"Три пъти по-ниска цена е постигната по време на поръчката. Къде е аргументът, че сме ощетили бюджета“, добави Кацаров.

Той обясни, че е бил разпитван в деня, когато новото правителство е полагало клетва.

Според него това е била възможно най-прозрачната процедура.

"Беше променено условието за неустойка, ако не бъде изпълнен договорът. За да бъде защитен интересът на държавата - с по-високата неустойка. Всички фирми, които не изпълниха договорите си, платиха неустойките си, записани в тях", отговори той на едно от обвиненията, посочени от КПКОНПИ.

Кацаров отрече твърдението (направено преди време от уволнения му заместник Димитър Петров-бел. ред.), че министърът и началникът му на кабинета (Лидия Чорбанова - бел. ред.) изолирано са избирали фирмите, които доставят тестовете.

"Тя нямаше нищо общо, отговаряше за комуникацията с Министерството на образованието", каза той.

Бившият здравен министър повтори няколко пъти, че няма да позволи никой да петни името му, но той няма да посочва имена, това трябвало да направи прокуратурата.

„Те имат всички документи, цялата документация е представена на прокуратурата. Ако сме правова държава, не аз трябва да посочвам. Прокуратурата трябва да ги посочи“, каза Кацаров.

Малко по-късно през деня дойде и отговор от антикорупционната комисия на Цацаров. Основното в него е, че - както е известно - проверката е започнала по медийни публикации. А също и че...

"... В самото съобщение за медиите никъде не е споменато името на бившия служебен министър и твърдението, че „казусът с тестовете за ученици са удобен повод за уронване на престижа и името му“ е лишено от основание."

Оттам напомнят и, че така било процедирано и по проверка, възложена от прокуратурата "и започнала по сигнали на самия Стойчо Кацаров, свързани с дейността на министрите Кирил Ананиев и Костадин Ангелов по повод строителството на детска болница".

"От тях в хода на тази проверка по същия начин са снемани обяснения и всички материали са изправени на възложилия проверката прокурор."

Специално се посочва, че атаката на Цацаровата комисия нямала нищо общо с президента Румен Радев.

Ето и пълния текст:

По повод изявления в сутрешния блок на Би Ти Ви на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров относно проверката на проведените четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици и неговите твърдения, че причината за тази проверка е „свързана с няколко големи столични болници и най-вече с детската“, Пресцентърът на КПКОНПИ представя следната позиция:

Проверката на дирекция „Противодействие на корупцията“ е започнала след постъпил сигнал и медийни публикации, който съгласно закона също се приемат за такъв сигнал. На 04.01.2022 г. е публикувано прессъобщение за резултатите от нея и за изпращането на всички материали на прокуратурата. В самото съобщение за медиите никъде не е споменато името на бившия служебен министър и твърдението, че „казусът с тестовете за ученици са удобен повод за уронване на престижа и името му“ е лишено от основание. Без да се оспорва правото на всеки на защита и медийни изявления и без въобще да се повдига въпроса за личния престиж на Стойчо Кацаров, следва да се отбележи, че по този начин и по такава процедура, уредена в закона, Комисията е процедирала по всеки сигнал. Така е процедирано и по проверка, възложена от прокуратурата и започнала по сигнали на самия Стойчо Кацаров, свързани с дейността на министрите Кирил Ананиев и Костадин Ангелов по повод строителството на детска болница. От тях в хода на тази проверка по същия начин са снемани обяснения и всички материали са изправени на възложилия проверката прокурор.

Проверените процедури и установените нарушения нямат нищо общо с президента Румен Радев, който според бившия министър на здравеопазването е „целта на атаката“. Това твърдение на г-н Кацаров е повече от голословно и очевидно цели отклоняване на общественото внимание в посока, която няма нищо общо с резултатите от проверката по реда на ЗПКОНПИ и с личната отговорност на възложителя на доставките на тестове.