"Не бих изключил така лесно възможността да има конституционно мнозинство за съдебна реформа".

Това заяви пред бТВ евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев.

И допълни, че съдебна реформа очакват и избирателите на ГЕРБ и ДПС.

"Какво искат избиртелите на ГЕРБ, на ДПС? Всеки отговаря пред избирателите си", каза Кънев.

Той заяви, че все пак ще има и големи промени чрез законодателството, за които е достатъчно и обикновено мнозинство.

Четирите партии от управляващото мнозинство имат 134 депутати. За промени в Конституцията са необходими 180 или поне 160. За конституционно мнозинство са достатъчни дори само депутатите на ГЕРБ, които са 59.

Кънев коментира и коалицията, в която участват и "Демократична България" и БСП.

"Ние в голяма степен по много политчески въпроси сме двата полюса, тепърва това ще създава трудности", призна Кънев.

Според него обаче тази възможност се е очертавала от години и такива са били очакванията на хората. Кънев каза, че за избирателите на "Демократична България" най-важното е било да се отстранят от властта ГЕРБ и ДПС.

"Търпимостта към всички други формули се увеличаваше. На нито една от тези 4 партии не й е лесно но работата на политиците не да им е лесно и комфортно", каза Кънев.

Според него Бойко Борисов и Ахмед Доган са отстранени от властта и тои факт е нещо положително. Въпросът сега е дали България ще тръгне напред. Според Кънев това зависи от политическото лидерство на Кирил Петков и Асен Василев и от "Демократична България", която е гарант за модернизацията и европейското развитие.

"Демократична България, с всички неуспехи, е безусловно проевропейска, реформаторска дясноцентристка формация. Цялата ни идентичност е да се движим бързо, да се модернизираме активно", каза Кънев.

За пореден път той изтъкна, че "Демократична България" трябва да бъде по-единна, отколкото е сега - "три партии със собствен политически живот".

"Нашето политическо бъдеще, зависи от нашата собствеба сила, Не просто, че ще си отидат Цацаров и Гешев, а че действитлено ще се изгради от тъканта на правовата държава. България няма правова държава най-малко от 75 години", заяви Кънев.

Той определи правосъдният министър Надежда Йорданова като "блестящо попадение".

И допълни, че тя е "експерт със съзнание за мисия и лидерство".