САЩ и Европа няма да се поколебаят да вземат всякакви мерки срещу Русия, ако тя продължи струпването на войски по границата с Украйна. „Това ще са дипломатически и икономически санкции. Но все пак предпочитаме да не се стига до там, а да се върнем на масата за преговори и Русия да помогне за деескалацията на напрежението“, посочи германската външна министърка Аналена Бербок, която бе на осемчасова визита във Вашитгтон.

Бербок се срещна с държавния секретар Антъни Блинкън и двамата обсъдиха най-належащите в момента въпроси за сигурността в Европа. Украйна бе акцент на разговорите им, но бе засегнат и въпросът със спорния газопровод „Северен поток 2“. 

„Газопроводът трябва да отговаря на европейските закони и засега това не е така. По тази причина още няма разрешение за експлоатация. Разбира се, ако ескалацията по границата с Украйна продължи, ще изпълним и ангажимента, даден от предишното германско прамвителство – че няма да приемаме газ по него, ако той се използва като икономическо оръжие. По тази тема спазваме всички договорки, направени с предишния кабинет“, посочи Бербок.

Блинкън пък заяви, че при ситуацията в момента много трудно може да си представи газопроводът да започне да действа, тъй като по никакъв начин не се спазват договореностите.