Само "Виваком" може да вдигне цените на мобилните си услуги, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова (БСП) в парламента. Причината е, че само този телеком е заявил поскъпване само за 2021 година, а не и за 2020-а.

А1 и "Теленор" не могат да вдигнат и с една стотинка таксите, допълни Нинова, но каза, че и двете компании са обжалвали в съда заповедите на Комисията за защита на потребителите (КЗП), които спират изпълнението на повишението от февруари. 

 
Нелоялната търговска практика според КЗП  се изразяваше именно в намерението за двойното вдигане с двата инфлационни индекса за 2020 и за 2021 г., което не е позволено.
 

Два от трите мобилни оператора - "Теленор" и А1, сюрпризираха на 21 декември м.г. абонатите си, като с SMS ги известиха, че от Нова година вдигат цените по действащите към момента договори.

"За да продължим да предоставяме висококачествени услуги, месечните абонаменти ще се индексират със средногодишния Индекс на потребителските цени на НСИ за 2020 & 2021 с общо около 5%. Промяната ще се отрази във фактурата от фев'22", гласи съобщението на "Теленор".

С малко по-нисък процент А1 ще увеличи цените на месечните абонаменти, като от компанията уточняват, че индексацията, отчита инфлацията от 2020 и 2021 г. За миналата година увеличението е 1.7%, колкото е средногодишната инфлация, измерена от НСИ, а за тази година - 2.4%, каквато е прогнозата на МФ за средногодишната инфлация за 2021 г. Така общото увеличение е с 4.1%, ако прогнозата на МФ се сбъдне. Много вероятно е средногодишната инфлация за 2021 г. да се окаже по-висока - в последните три месеца бяха отбелязани рекордни за последните 10 години месечни нива от 6 и над 7%.

По-късно "Виваком" обяви също поскъпване, но само съобразено с инфлацията за 2021 г.