"Ако не направим реформи, парите от еврофондовете няма да ни свършат работа. Има един комплекс от реформи,който трябва да се направи (в съдебната система, в здравеопазването, пенсионна реформа)."

Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева в ефира на bTV. Тя посочи нуждата от обществена подкрепа, реформа и в администрацията, както и въвеждане на електронно правителство у нас. 

По повод на стабилността на правителството, Георгиева коментира, че кабинетът изглежда добре отстрани и посочи, че са положени усилия при много фрагментиран парламент да се състави управляващо мнозинство. По думите ѝ ситуацията е нова за България и трябва се търсят точки на обединение. 

"Аз много се надявам, че в следващите 3 месеца ще има разбирателство, но че и ще погледнем на другия елемент на пенсионната реформа - неизбежното увеличаване на пенсионната възраст. Но трябва да се направи реформа и в здравето, за да живеят хората по-дълго. Има комплекс от реформи, които да се направят", допълни тя.

 Георгиева подчерта важността на еврофондовете, но обърна внимание, че не заместват частните инвеститори. 

"В България еврофондовете са 4,5 % от БВП. 2015 година може да бъде рекордна за усвояване на еврофондове - имаме 9 милиарда евро от предходния  период и 32 милиарда евро нови средства. Пожелавам си 2015-а да е рекордна година.", заяви тя. 

На въпрос за очакванията ѝ за следващия доклад на Европейската комисия за България, Георгива заяви, че няма как да имаме очаквания за прекрасен доклад, браво и потупване по рамото.

"Това не значи, че ЕК смята, че България е безнадежден случай. По света безнадеждни държави няма", допълни тя. 

Георгива очерта 2014 г. като трудна година, започнала и завършила с кризи, но посочи, че финалът ѝ е добър, защото има бюджет.

"Много се радвам, че именно на българка Европа довери парите и хората си.", завърши еврокомисарката.