Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи днес решението на Франция за въвеждане на ваксинационни пропуски, които ще заменят познатите досега сертификати за ваксинирани, преболедували и изследвани за COVID-19.

„Подобна стъпка е в правомощията на властите“, заяви тя на съвместна пресконференция в Париж с френския президент Еманюел Макрон.

Колегиумът на комисарите е на посещение в Париж по повод започналото на 1 януари френско председателство на Съвета на ЕС.

„Пандемията дава повод за разговор за смисъла на свободата и за отговорността, която тя носи. Ваксинационният пропуск е вид защита от тези, които не са ваксинирани“, изтъкна Фон дер Лайен.

И допълни, че близо 70 на сто от цялото население на ЕС вече е имунизирано.

„Да бъдеш гражданин носи права и задължения. Свободата на неваксинираните свършва там, където тя започва да засяга свободата и живота на останалите“, каза Макрон.

Думите му бяха следени с огромен интерес. Вчера той разгневи антиваксърите, като направи доста остро изявление, че ще досажда докрай на неваксинираните. Негодуванието дойде от факта, че президентът използва жаргонния глагол emmerder. Той означава досаждам или додявам, но коренът му е от съществителното merde (лайно).

„Не подкрепям призивите неваксинираните да не бъдат лекувани“, продължи Макрон.

Той очаква по време на френското председателство да бъде отчетен напредък по подготовката на законопроектите, свързани с прехода към по-чиста икономика, охраната на външните граници на ЕС, цифровизацията и осигуряването на достойно заплащане на труда.

Макрон подкрепи преговорите между Русия и САЩ и обяви, че в следващите дни отново ще разговаря с руския президент Владимир Путин.

По повод обстановката в Казахстан Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС следи събитията с голяма тревога и е готова да помогне с каквото може. Тя бе категорична, че правата и сигурността на гражданите трябва да бъдат защитени.